Un nou Soare va răsări pe pământ francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou Soare va răsări  pe pământ francez
Un nou Soare va răsări pe pământ francez

Cercetători din toate colţurile lumii lucrează în Franţa la primul reactor nuclear din istorie care nu va genera deşeuri radioactive. Cea mai avansată tehnologie din toate timpurile va imita modul în care Soarele generează energie, fără a polua mediul înconjurător.

Sudul Franţei, cu parfum de lavandă, vin şi trufe, a fost dintotdeauna un magnet pentru cei care se închinau la Soare. Pe de altă parte, francezii sunt cei mai mari producători de energie nucleară din Europa. De aceea, nu foarte departe de Coasta de Azur, o echipă internaţională de cercetători construiesc maşinăria care va reinventa Soarele.

Primul reactor de fuziune nucleară va fi gata în anul 2018, dar se estimează că furnizarea efectivă a energiei curate va fi posibilă abia peste 35 de ani. În acest timp, cheltuielile vor depăşi 10 miliarde de euro.

Cel mai mare proiect ştiinţific va fi eco

Reactorul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) va utiliza, pentru producerea energiei electrice, reacţia de fuziune nucleară, aceeaşi care are  loc în Soare şi în alte stele. Dacă reactoarele de fisiune, utilizate de câteva decenii în centralele nucleare, produc energie prin scindarea nucleului atomic, tehnologia ITER va genera energie invers, prin combinarea nucleilor atomici.

„Energia este produsă fară a elimina în aer gazele de seră şi fără a genera deşeuri radioactive”, spun cercetătorii. Pentru obţinerea acesteia sunt disponibile resurse în mari cantităţi, precum apa de mare. Din aceste motive, fuziunea nucleară este privită ca sursa de energie a viitorului şi ca una dintre cele mai sigure modalităţi de a reduce dependenţa de combustibili fosili. „Hidrogenul nu are limite. Odată ce reacţia va funcţiona, ea va rezolva pro­blema energiei pentru tot­deauna”, a concluzionat cercetătorul Bas Pease.

Proiect controversat

Reactorul ITER a fost iniţiat în 1985. Locul pentru construirea reactorului experimental a stârnit dispute între Japonia şi Franţa, ce au provocat mari întârzieri în derularea proiectului. Uniunea Europeană a sprijinit demersul Franţei de a amplasa reactorul la Cadarache, în apropiere de Marsilia, în timp ce Japonia intenţiona să-l construiască în localitatea Rokkasho, din nordul arhipelagului. După dispute ce au durat peste un an, oferta Franţei a fost aprobată printr-un acord semnat la Moscova în 2005.

În prezent, proiectul este susţinut de Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Rusia, China, Coreea de Sud şi de India. Mulţi sceptici spun că banii cheltuiţi pe aceste experimente sunt doar o risipă nejustificată, atâta vreme cât obiective mai simple, precum energia eoliană sau solară, pot fi dezvoltate cu succes. Alte voci susţin că dacă proiectul reuşeşte, acesta va asigura energie pentru 1.000 de ani, dar dacă “bubuie”, UE va pierde cel puţin o stea...

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite