Shiatsu,armonie prin masaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shiatsu,armonie prin masaj
Shiatsu,armonie prin masaj

Prin masajul shiatsu, corpul este abordat ca un întreg şi sunt reglate dezechilibrele energetice. Astfel, afecţiuni grave pot fi remediate cu minimum cinci şedinţe de masaj pe lună.

Shiatsu este un stil de masaj realizat prin combinarea unor tehnici orientale cu noţiuni de anatomie şi de fiziologie din medicina clasică. Denumirea shiatsu se traduce prin „presiunea degetelor”.

Se referă la folosirea degetelor, palmei şi cotului pentru a crea presiune în anumite zone ale corpului, cu scopul de a remedia problemele şi de a menţine starea de sănătate a organismului.

Nu e nevoie să te dezbraci

O şedinţă de shiatsu durează în general între 40 de minute şi o oră şi începe de obicei cu exerciţii uşoare de stretching pentru a relaxa muşchii. Se recomandă realizarea masajului shiatsu direct pe pământ, pentru a beneficia de puterea energizantă a acestuia.

Este singura formă de masaj în care pacientului i se permite să rămână îmbrăcat complet, pentru că altfel există riscul rănirii, din cauza presiunii puternice exercitate de terapeut. Acesta poate acţiona uneori chiar cu genunchii pentru a relaxa punctele dureroase ale corpului. Pentru efectuarea acestui tip de masaj este recomandat să te adresezi unui terapeut specializat, în caz contrar existând riscul unor accidente.

Atenuează efectele  stresului

Un nivel ridicat de stres determină eliberarea de hormoni ce creează vasoconstricţie şi afectează circulaţia. În această situaţie, inima lucrează mai greu, iar digestia este încetinită.

Toate aceste probleme pot fi remediate cu ajutorul tehnicilor shiatsu, deoarece acest masaj alungă stresul şi atenuează efectele sale nocive. Mai mult, specialiştii în shiatsu ne asigură că, după minimum cinci şedinţe de masaj, efectele benefice se vor vedea asupra calităţii muncii, deoarece atenţia este sporită, creierul este stimulat, iar oboseala dispare.

Îmbunătăţeşte fluxul sanguin

Terapia shiatsu este benefică atât pentru prevenirea, cât şi pentru recuperarea după o boală, stimulând sistemul natural de apărare. Tehnicile masajului shiatsu ajută la stimularea sistemului nervos, sistemului circulator şi refac armonia corpului.

În plus, acest masaj ajută la recuperarea muşchilor după eforturi fizice susţinute. Prin masarea muşchilor se îmbunătăţeşte fluxul sanguin care, la rândul său, ajută la circulaţia şi la absorbţia elementelor nutritive în muşchi şi în ţesuturi. De asemenea, masajul shiatsu îmbunătăţeşte circulaţia limfatică şi, implicit favorizează  eliminarea toxinelor din organism.

Dezechilibrele energetice, cauza apariţiei bolilor

image


Potrivit medicinii orientale, cauza tuturor afecţiunilor este dezechilibrul energiei vitale qi care străbate organismul prin canale sau prin meridiane.

Echilibrul energiei qi poate fi tulburat de factori externi, cum sunt poluarea, aditivii din alimente, fumul de ţigară, ori de factori interni precum depresia şi stresul.

Masajul shiatsu este folosit pentru a asigura distribuţia energiei prin tot corpul şi pentru a corecta dezechilibrele energetice cauzate de distribuţia inegală sau incorectă a energiei.

Şi bebeluşii au liber la masaj

image



Încă din primele zile de viaţă, bebeluşii pot beneficia de un masaj shiatsu mai lejer, care îi ajută să se obişnuiască rapid cu noul mediu din afara uterului. În plus, nou-născuţii care beneficiază de acest tip de masaj dorm mai bine şi nu mai fac colici abdominale. Mişcările de masaj nu trebuie să fie nimic altceva decât simple presiuni realizate energic, de către terapeut, de la picioruşe până la cap.

Specialistul nostru

Ada Cirap Kinetoterapeut

Shiatsu este o terapie aşa numită „hands-on”, originară din Japonia, unde este recunoscută de către autorităţile sanitare ca fiind o formă de tratament medical. Shiatsu evoluează continuu ca terapie sub diferite forme şi are diferite grade de complexitate, încorporând cunoştinţe vaste din masajul tradiţional japonez, medicina chineză, anatomie şi din psihologia occidentală.

Caracteristica principală a terapiei shiatsu este de a aplica presiune cu palmele, dar mai ales cu degetele mari pe variate puncte de pe corp care sunt în directă relaţionare cu sistemul nervos central.

Masanuga, cel care a identificat canalele de acupunctură din braţe şi din picioare, considera că tratamentul prin shiatsu trebuie să cuprindă întregul corp, să fie făcut de un practicant experimentat şi cu sensibilitate definită la distribuţia energiilor în organism şi să folosească ambele mâini, una care „ascultă” şi cealaltă care acţionează.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite