Schimbările bruşte de temperatură afectează pădurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările bruşte de temperatură afectează pădurile
Schimbările bruşte de temperatură afectează pădurile

Trecerea rapidă de la un anotimp la altul afectează ecosistemele deoarece fenomenul nu permite cadrului natural să ţină ritmul cu scăderile sau creşterile bruşte de temperatură. Citeşte şi: Asfaltatorii amenajează pârtiile din Predeal şi Poiana Braşov

 Din această cauză, flora are de suferit. Prima ninsoare căzută în Banat la mijlocul acestei luni a afectat considerabil câteva păduri din judeţul Caraş-Severin. Scăderea bruscă a temperaturii, coroborată cu cantităţile mari de zăpadă, a făcut ca mii de arbori să cedeze.

Cel mai mult au avut de suferit pădurile din zona Secu, de pe platoul Iabalcea şi Valea Sodol, precum şi cele dintre Anina şi Oraviţa. Nu s-au rupt sub greutatea zăpezii doar puieţii, ci şi arbori care ar fi fost numai buni de exploatat.

Seva copacilor a îngheţat

Arbori perfect sănătoşi au fost culcaţi la pământ încă de la prima ninsoare a anului. Fenomenul are însă cauze bine determinate. „Foarte mulţi arbori au cedat sub greutatea zăpezii care a căzut în cantităţi mari într-un timp scurt. Singura explicaţie pentru acest fenomen ar fi diferenţa bruscă de temperatură, care a împiedicat metabolismul plantelor la trecerea de la toamnă la iarnă. Aceasta nu s-a făcut treptat, ci brusc. La temperaturi negative, seva a îngheţat şi lemnul a devenit foarte casant”, a explicat Bogdan Ivan, technician ecolog în Protecţia Calităţii Mediului.

Gianluca Farina, un specialist italian pe probleme de mediu care vizitează des zona Anina-Oraviţa, a tras un semnal de alarmă. „Ştim cu toţii ce efecte negative are încălzirea globală. Diferenţele bruşte de temperatură au efecte dezastruoase”, a spus Farina. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite