Scapă de « roşu în gât» cu remedii verificate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile este bine să fie consumate călduţe şi îndulcite cu miere
Ceaiurile este bine să fie consumate călduţe şi îndulcite cu miere

Simptom frecvent al răcelii şi al gripei, durerea de gât poate fi tratată cu succes prin intermediul plantelor, al propolisului şi al mierii de albine.

Gura şi gâtul sunt adesea poartă de intrare pentru virusuri şi bacterii. Senzaţiile de mâncărime sau de „ace în gât" pot fi date de inflamaţia faringelui, laringelui sau amigdalelor. Acest disconfort mai poate apărea şi din cauza suprasolicitării coardelor vocale ori din cauza inspirării aerului rece. Pentru combaterea inflamaţiei de la nivelul gâtului se pot folosi cu rezultate bune gargarele cu infuzii din plante şi unele produse apicole, precum mierea şi polenul. Dacă însă durerea de gât nu trece după cel mult o săptămână, timp în care sunt administrate tratamente naturiste, dacă în plus apar şi dureri de urechi, urme de sânge în spută şi dificultate la înghiţire, poate fi vorba despre infecţii mai grave şi trebuie consultat medicul.
 
Ceaiurile calde,reale pansamente

Infuziile calde (nu fierbinţi!) de muşeţel, gălbenele, tei, pătlagină, podbal, nalbă, lumânărică, cimbrişor de câmp, cimbru de cultură şi de ­echinacea calmează gâtul „roşu", ­dureros. Acestea se prepară ­dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se pot consuma călduţe pe toată perioada în care este prezent disconfortul de la nivelul gâtului. Pentru potenţarea efectului benefic, este bine ca aceste ceaiuri să fie îndulcite cu miere. Dă rezultate şi decoctul de coajă de salcie, preparat din 10 g de coajă mărunţită, ­care se fierbe în 200 ml de apă, jumătate de oră. Se iau patru linguriţe pe zi.

Propolisul are efect antimicrobian

Propolisul are acţiune antibac­teria­nă, antivirală, antifungică, ­anestezică, antiinflamatoare şi cicatrizantă, calităţi ce recomandă acest remediu în tratarea durerilor de gât. Propolisul se poate administra sub formă de tinctură (câte o picătură la un kilogram/corp, de două ori pe zi), pe pâine ori ca tablete. Avantajul tabletelor este că acţionează mai mult local, reducând inflamaţia. De asemenea, mierea calmează mucoasele iritate ale gâtului. Se ia câte o linguriţă de miere, din oră în oră. Mierea poate fi folosită cu succes şi în combinaţie cu condimente. Astfel, într-un pahar cu apă călduţă se dizolvă o linguriţă de hrean ras, una de miere şi una de cuişoare, iar remediul se bea cu înghiţituri ­mici. Se mai poate face şi un amestec dintr-o linguriţă de miere, un căţel de usturoi pisat şi o linguriţă de lapte cald. După ce se înghite, nu se mai consumă nimic timp de o jumătate de oră.

Gargarele cu salvie reduc inflamaţia

Salvia este un antiseptic natural, graţie substanţelor conţinute, printre care se numără şi uleiurile volatile. Laringita şi faringita se pot trata cu ajutorul gargarei de salvie, preparată dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de cinci minute şi se poate folosi când ceaiul este călduţ. Asemănător, se mai pot face gargare cu cimbrişor, pătlagină, sulfină, fructe de fenicul, creţişoară, smirnă, oregano, gălbenele, echinacea sau cu turiţă-mare. Se pot face până la cinci gargare pe zi. De asemenea, au efect şi gargarele cu apă călduţă şi cu sare grunjoasă (o linguriţă de sare la o cană cu apă) sau cu decoct de ceapă (două cepe se fierb într-un litru de apă, timp de un sfert de oră, după care se adaugă o linguriţă de miere).

Şi aromaterapia este eficientă

Uleiurile de smirnă, de arbore de ceai şi de lemn de santal sunt câteva dintre cele mai bune remedii din categoria aromaterapiei, cu efecte dovedite în reducerea episoadelor de „roşu în gât". Se pun câteva picături ­­din aceste uleiuri în uleiul de masaj sau într-o cremă şi se masează zona gâtului, după care se acoperă, pentru a menţine zona caldă. Sunt de ajutor şi inhalaţiile cu ulei de mentă, de brad sau de levănţică, din care se toarnă câteva picături în apa fierbinte.

Specialistul nostru

Dr.   Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

În durerile de gât, sunt recomandate, pe cale generală, plantele care cresc imunitatea. Se pot administra echinacea, sub formă de capsule sau de tinctură, capsule cu ulei de chimen negru, suc natural sau amestec de aloe vera, tinctură de propolis, amestec de măceş, hibiscus, scorţişoară, anason, soc, salvie, cimbrişor, cătină şi afine, câte 3-4 căni pe zi. Sunt indicate şi gargarele cu apă sărată, miere şi suc de lămâie, oţet de mere amestecat cu miere şi diluat cu apă, infuzie de cimbru şi salvie, cu infuzie de salcie, cimbrişor, nalbă mare, lemn-dulce, turiţă-mare, levănţică, muşeţel sau busuioc. 

Administrare: Pătlagina se poate administra ca sirop, câte o linguriţă de trei ori pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite