Scafandrii au astupat din nou găurile epavei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scafandrii au astupat din nou găurile epavei
Scafandrii au astupat din nou găurile epavei

Echipele de intervenţie au cârpit nava Paris, scufundată în Marea Neagră, dar au oprit doar provizoriu scurgerile de păcură. Vântul şi curenţii puternici ar putea produce noi fisuri în corpul navei eşuate în urmă cu 15 ani.

Navele Topaz şi Opal de la Agenţia Română de Salvare Vieţi Omeneşti pe Mare (ARSVOM) au ieşit din nou, ieri, pe mare ca să astupe găurile prin care se scurge păcura din epava Paris, scufundată în zona digului de nord al Portului Constanţa.

Deşi cu o zi în urmă, scafandrii au izolat spărturile din nava eşuată, din cauza unei furtuni pe mare au apărut noi fisuri. „Am etanşat o spărtură de trei metri, una de un metru şi încă patru mai mici“, a declarat şeful ARSVOM, Dorel Onaca. El a coborât alături de alţi trei scafandri în adâncul mării.

„Peste noapte a fost furtună, iar echipele de intervenţie s-au mobilizat pentru a preveni orice risc”, a mai spus Onaca. Ca să obtureze fisurile din corpul navei ce s-a erodat în ultimii aproape 15 ani, de când este scufundată, scafandrii au folosit soluţii speciale, rezistente la apă. Pentru găurile cu dimensiuni mai mici au fost utilizate bucăţi din lemn, ce se umflă în apă şi opresc scurgerile.

Barajul antipoluant, ameninţat de curenţi

Măsura este însă una de moment, pentru aproximativ două sau trei săptămâni. În acest timp, autorităţile trebuie să găsească cea mai bună şi ieftină soluţie pentru a scoate cele peste 200 de tone de păcură din tancurile navei Paris. Una dintre posibilităţi ar fi poluarea controlată sau folosirea unor echipamente speciale pentru extragerea păcurii. Înrăutăţirea vremii şi o nouă furtună pe mare ar putea să-i facă însă pe scafandri s-o ia de la capăt cu operaţiunile de cârpire a corpului de navă.

În zilele următoare, navele de intervenţie vor inspecta zona pentru a semnala dacă pe suprafaţa apei apar şi alte pete de petrol. Locul unde se află nava este protejat acum şi de un baraj antipoluant, montat săptămâna trecută, ce s-a deteriorat însă din cauza curenţilor puternici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite