S.O.S., îmi cade părul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S.O.S., îmi cade părul!
S.O.S., îmi cade părul!

Ai observat că în ultima vreme pierzi mai multe fire de păr decât de obicei? Specialiştii spun că nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece este un fenomen normal în acest anotimp. Dacă problemele persistă, apelează la remedii din natură.

În mod normal, ciclul de viaţă al unui fir de păr este de aproximativ cinci ani şi are trei faze. Prima este faza activă, în care firul de păr creşte cu câte 0,3 mm pe zi, a doua este cea de relaxare, în care foliculul se atrofiază şi se retrage spre suprafaţa scalpului, iar cea de-a treia fază este aceea în care firul de păr cade. Însă nu toate firele de păr parcurg aceste cicluri complete, deoarece sunt afectate de factori ereditari şi de mediu.

Prin urmare, unii dintre noi pierd mai mult păr decât ar trebui. În mod normal, în fiecare zi, ar trebui să ne cadă între 50 şi 100 de fire de păr.

Aloe vera echilibrează pH-ul

Studiile au demonstrat că sucul acestei plante are proprietatea de a echilibra pH-ul de la nivelul scalpului, de a curăţa foliculii şi de a îndepărta eventualele blocaje ce nu permit firelor de păr să crească. De asemenea, aloe vera are capacitatea de a calma iritaţiile pielii. Specialiştii recomandă să storci câteva frunze de aloe şi să aplici sucul direct pe pielea capului, în zonele afectate de alopecie. Poţi folosi şi gelul de aloe vera care se găseşte în farmacii sau la PLAFAR.

Rolul substanţelor active din aloe este de a activa două enzime importante de la nivelul scalpului, responsabile cu creşterea normală a părului. Aplică preparatele din aloe după fiecare baie, timp de o lună. După o săptămână, poţi relua tratamentul.

Hormonii fragilizează firul de păr

Căderea unui număr mai mare de fire de păr se poate produce şi pe fond hormonal, spun specialiştii. Mai exact, există situaţii în care hormonul DHT, care este o combinaţie între testosteron şi o enzimă situată doar la nivelul scalpului, determină fragilizarea firului de păr.

Din cauza lui, foliculii firului de păr se deteriorează treptat, ceea ce duce la pierderea podoabei capilare. Pentru a preveni căderea părului din cauze hormonale, bea două căni de ceai verde în fiecare zi, deoarece este bogat în substanţe care au rolul de a inhiba în mod natural acest hormon.

Uleiuri esenţiale pentru alopecia temporară

Pentru stimularea foliculilor şi pentru relaxarea pielii capului, apelează la masajele uşoare ale scalpului cu uleiuri esenţiale de şofrănel, levănţică, cimbru sau de brad. Specialiştii recomandă să pui câteva picături de ulei esenţial în 100 ml de ulei de seminţe de struguri sau de măsline şi să te masezi cu lichidul rezultat. De asemenea, acest masaj reface fluxul sanguin de la nivelul scalpului.

Aşa îl menţii în formă!

-Adaugă puţină henna în balsamul de păr. Substanţele pe care le conţine ajută la refacerea foliculilor şi stimulează creşterea părului.
-Masează scalpul cu vârful degetelor, pentru a stimula circulaţia locală.
-Clăteşte părul după fiecare spălare cu o cană de apă în care ai pus o linguriţă de oţet de mere, deoarece are rolul de a întări firul de păr.
-Bea cel puţin 1,5 litri de lichide pe zi, deoarece deshidratarea afectează şi sănătatea scalpului.

Atenţie!

Nu folosi frecvent uscătorul de păr, deoarece distruge scutul de protecţie al firului de păr.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina medic de familie,competenţă în apifitoterapie

Putem să ne îngrijim părul pentru a preveni sau chiar pentru a opri căderea acestuia prin aplicarea de măşti obţinute din substanţe naturale, cum ar fi o mască dintr-un ou şi din miere de albine.

De asemenea, este eficientă masarea scalpului cu uleiuri esenţiale de jojoba, de rozmarin sau de levănţică. Infuziile de urzică, de rozmarin, de ghimbir şi de frunze de nuc şi-au demonstrat eficacitatea în prevenirea căderii părului, stimulând foliculii piloşi. Printre remediile pe care le poţi prepara acasă se numără fiertura din rădăcină de brusture şi de urzici, cu care se face un masaj al scalpului.

image

Ardei iute



Fă o pastă din ardei iute şi apă sau ulei de măsline. Aplică pe zonele scalpului afectate de alopecie.

Rozmarin

image



Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de rozmarin şi una de salvie la 500 ml de apă. Clăteşte părul cu acest ceai.

image

Scorţişoară



Aplică pe scalp un amestec din 100 ml de ulei de măsline, o lingură de miere şi una de scorţişoară.

Piper

image



Amestecă 10 boabe de piper cu 10 seminţe de lămâie şi pisează-le. Combină cu ulei de măsline şi unge scalpul.

image

Foi de dafin



Pisează 5 foi de dafin şi combină-le cu ulei de susan. Aplică pasta pe pielea capului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite