Roşii bio şi de un kilogram bucata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşii bio şi de un kilogram bucata
Roşii bio şi de un kilogram bucata

Mirel Popa este singura persoană fizică din Braşov care cultivă legume în sistem ecologic. Legumele nu sunt tratate cu substanţe chimice de sinteză, ci cu extracte naturale din plante.

Varza de vară Gloria, roşiile de Codlea, fasolea aurie de Bacău şi castravetele Mondial sunt doar câteva dintre soiurile autentice cultivate de Mirel Popa în grădina sa din centrul Braşovului.

El este singura persoană fizică din judeţ care are certificat de producător de legume ecologice. Bărbatul s-a zbătut mai bine de cinci ani pentru a obţine cele mai bune reţete ale unor legume cu gust autentic.

Legumele nu sunt tratate cu substanţe chimice de sinteză, precum pesticidele. Pentru combaterea ciupercilor, legumicultorul foloseşte un extract din plante. El se mândreşte şi cu două recorduri: o roşie de peste un kilogram şi un dovlecel de peste opt kilograme.

Recoltă bună anul acesta

Grădinarul este contrariat de faptul că piaţa este plină de legume importate, în condiţiile în care, pământul românesc dă cele mai bune legume.

„Îmi doresc foarte mult să schimb tendinţa oamenilor de a cumpăra şi de a consuma orice, de oriunde. Nu înţeleg de ce avem nevoie de legume şi de fructe din Siria sau din Turcia, ce au jumătate din vitaminele pe care le au legumele româneşti“, spune legumicultorul.

Mirel Popa îşi obţine singur seminţele. De asemenea, pentru a descoperi cele mai bune soiuri de legume, plantează mai multe tipuri de seminţe odată. „Anul acesta a fost un an destul de bun, fără boli sau alte probleme. Recolta a fost totuşi mai slabă decât cea de anul trecut“, mărturiseşte Popa.

Nu e o afacere

Mirel Popa nu comercializează produsele pe care le cultivă. Tot ceea ce face este din pasiune. Uneori, ceea ce este de prisos familiei din recoltă se îndreaptă către prieteni, către cunoştinţe şi către vecini, care ştiu ce legume bune cresc în grădina lui Mirel.

„Sunt la îndemâna naturii. Fac ceea ce fac din spirit gospodăresc şi economic, pentru familia mea. Sunt mai fascinat de frumuseţea florilor, dar am învăţat să fiu mai pragmatic. Trebuie să fii însă conştient că atunci când te apuci de agricultură ecologică vei avea pierderi de aproximativ 40%“, spune Mirel Popa.

Cămară bogată

Când vine vorba de provizii pentru toamnă, domnul Popa se poate lăuda cu o cămară bogată în conserve deosebite. Pe lângă legume, în grădina de doar 500 de metri pătraţi, cresc şi pomi fructiferi, din care el fierbe cele mai bune gemuri.

„Trebuie să recunosc că legumele şi fructele bio sunt cu 60% mai scumpe decât cele clasice, pentru că şi eforturile de cultivare sunt mult mai mari. De obicei, recuperez tot ceea ce investesc“, a încheiat Mirel Popa.

image

Nu înţeleg de ce avem nevoie de legume şi de fructe din Siria sau din Turcia.

image


Mirel Popa
legumicultor

Nu conţin pesticide

Legumele certificate ecologic nu sunt tratate cu chimicale. Prin urmare nu conţin reziduuri de pesticide, substanţe ce se pot dovedi periculoase pentru sănătatea umană. Ardeii, roşiile şi castraveţii cultivaţi în sistem bio au gust autentic.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite