Bruno Roche: „Nu-i poţi cere României să fie «premiantă» la protecţia mediului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul: Cum a evoluat în ultimii ani percepţia bucureşteanului asupra calităţii apei de la robinet? Bruno Roche: Apa de la robinet este potabilă. Dar este adevărat că unii bucureşteni

Adevărul: Cum a evoluat în ultimii ani percepţia bucureşteanului asupra calităţii apei de la robinet?

Bruno Roche: Apa de la robinet este potabilă. Dar este adevărat că unii bucureşteni sunt încă nemulţumiţi de calitatea apei, mai ales în blocuri, acolo unde reţelele interioare sunt învechite.

Apa potabilă livrată la contorul blocului este de bună calitate, dar se degradează în interiorul imobilelor. Singurul lucru pe care îl putem face noi este să-i convingem pe proprietari să facă eforturi pentru reabilitarea ţevilor interioare.

Aceasta este o problemă generală în România, la fel ca şi problema izolării termice a locuinţelor. În ceea ce priveşte percepţia asupra calităţii apei, la primul sondaj pe care l-am făcut în 2000, satisfacţia consumatorilor era sub 50%. Astăzi, s-a ridicat la 75%.

Francezii beau apă de la robinet?

Beau din ce în ce mai multă apă de la robinet pentru că apa îmbuteliată este scumpă. Sunt preocupaţi şi de protejarea mediului, având în vedere cantitatea de peturi care rezultă din consumul apei îmbuteliate.

Vă voi da un exemplu care vă va face să înţelegeţi acest aspect imediat: numărul doi în guvernul francez, după primul-ministru, este ministrul Mediului, care este ministru de stat.

Care credeţi că sunt cele mai mari probleme de mediu ale României?

România are probleme cu gestionarea deşeurilor, cu energia, cu transportul, cu apa şi canalizarea. Dar unei ţări care a ieşit din comunism acum 20 de ani nu-i putem solicita să fie „premiantă“ în materie de protecţie a mediului.

Dar, prin aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat să protejeze mediul. Are are anumite datorii faţă de UE, dar are şi drepturi, respectiv să primească miliarde de euro de la UE. Dar ţine de România să facă proiecte pentru a obţine aceşti bani.

Consideraţi că România e capabilă să-şi îndeplinească obligaţiile de mediu?

Marea problemă a românilor este că cei mai mulţi dintre ei sunt fatalişti şi nu cred în ţara lor. De ce cred eu în această ţară? Pentru că am transformat o regie aflată la pământ într-o societate profitabilă cu românii, nu cu 10 francezi cu micuţele lor braţe musculoase. Dacă nu ar fi fost cei aproximativ 2.500 de români alături de noi, nu am fi reuşit.

Mulţi români refuză să facă economie la energie pe motiv că în perioada comunismului au făcut economie la toate. Ce părere aveţi?

Ce pot să răspund acestui aspect? În 1974, francezii s-au confruntat cu prima criză a petrolului. Atunci, toate campaniile susţineau ca în fiecare apartament, temperatura să nu depăşească 19 grade. Noi, de foarte mulţi ani, am fost învăţaţi să facem economie la apă şi la energie.

Avem, prin urmare, o experienţă mai lungă. Totul e o chestiune de voinţă. Dacă fiecare român ar diminua temperatura în apartamente cu câteva grade, eu cred că România ar putea fi independentă din punct de vedere energetic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite