Ridică-ţi moralul cu remedii naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi dintre voi vă confruntaţi cu stări depresive, oboseală, melancolie şi ne-aţi rugat să vă oferim soluţii la îndemână pentru a vă binedispune. Acestea sunt terapiile complementare cu cele mai bune rezultate.

Sunătoarea, un antidepresiv cunoscut

Două-trei ceşti de ceai cald de sunătoare au acelaşi efect ca şi tratamentul pentru o zi prescris de psihoterapeuţi în cazul depresiilor uşoare, arată specialiştii în fitoterapie.

De fapt, un studiu recent a scos la iveală că hipericina, substanţa de bază din sunătoare, redă buna-dispoziţie a pacienţilor cu depresie în aproape 70 la sută din cazuri. Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de o linguriţă de floare uscată şi mărunţită la 250 ml de apă. Lasă ceaiul la infuzat timp de zece minute şi îndulceşte-l cu o linguriţă de miere.

„Medicamentul” numit lumină

Zilele scurte şi mohorâte sunt printre cele mai importante cauze ale instalării depresiei, deoarece lipsa luminii are un efect negativ asupra psihicului. Specialiştii recomandă scurte şedinţe de luminoterapie. Acest tip de tratament constă în expunerea la lumina emisă de lămpile fluorescente sau de un aparat numit bioptron.

Bioptronul imită lumina solară, însă fără efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Lumina emisă de aparat ajunge la nivelul creierului prin retină, ca un impuls nervos, acţionând asupra glandei epifize. Acest proces duce la o scădere a secreţiei de melatonină, ceea ce înseamnă ieşirea din starea de letargie specifică depresiei şi, implicit, energizarea organismului. Jumătate de oră de luminoterapie zilnic, timp de trei-patru zile, este suficientă pentru a-ţi readuce zâmbetul pe buze şi pofta de viaţă.

Amestec

Pentru un efect calmant, bea o infuzie din părţi egale de talpa gâştei, mentă, hamei şi cimbru.

O oră de masaj alungă tristeţea

image

În urma unui studiu realizat în 2005, o echipă de cercetători germani a constatat că masajul clasic de relaxare, realizat de trei ori pe săptămână, îmbunătăţeşte starea de spirit, creşte motivarea şi reduce episoadele de tristeţe în cazul persoanelor care suferă de forma medie de depresie.

Singura condiţie este ca pacienţii cu acest tip de tulburare psihică să nu renunţe la tratamentul prescris de psihoterapeut. Masajul se realizează cu mişcări uşoare ale mâinilor, asemănătoare mângâierilor. Pentru sporirea efectului acestui tip de tratament, masoterapeutul ar trebui să folosească ulei esenţial de levănţică, trandafir, iasomie sau de mandarină.

O oră de muzică zilnic binedispune

Potrivit cercetătorilor, meloterapia ameliorează cu 25 la sută stările depresive şi anxietatea. Mai mult, s-a demonstrat că persoanele care ascultă muzică timp de o oră zilnic se descurcă mai bine în relaţiile cu ceilalţi şi capătă încredere în ei înşişi. În plus, muzica, ascultată la un volum rezonabil, alungă durerile, având un efect similar medicamentelor antalgice.

Câinii şi pisicile îmbunătăţesc starea de spirit

Dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva care să-ţi fie mereu aproape, ia-ţi un animal de companie. Studiile au demonstrat că mângâierea unui câine sau  unei pisici are efect calmant, reduce nivelul stresului, tensiunea arterială şi sporeşte buna-dispoziţie.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competenţă apifitoterapie Clinica Medas

La fel de eficiente ca şi ceaiurile de sunătoare sunt tincturile şi capsulele cu această plantă. Se iau una-două capsule zilnic sau, de două ori pe zi, 10-15 picături de tinctură. Tot pentru efectul antidepresiv se mai poate utiliza infuzia de busuioc. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat cinci minute, apoi se strecoară.

Se beau câte două căni pe zi, după mesele principale. Infuzia de melisă, pregătită dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă, poate fi folosită, de asemenea, pentru refacerea bunei-dispoziţii. Lavanda este o altă plantă care acţionează asupra psihicului. Se foloseşte sub formă de tinctură şi se administrează câte 20 de picături de două ori pe zi. Tratamentul cu plante cu efect antidepresiv şi relaxant se administrează, în general, timp de două-trei săptămâni. Se face o pauză, perioadă în care se pot utiliza alte plante cu efect asemănător.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite