Rezervaţie de urşi în oraşul Sinaia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţie de urşi  în oraşul  Sinaia?
Rezervaţie de urşi în oraşul Sinaia?

Autorităţile locale din Sinaia propun să înfiinţeze anul viitor o rezervaţie pentru urşii care coboară în oraş pentru hrană.Primarul oraşului, Vlad Oprea, recunoaşte că rezolvarea problemei urşilor prin relocarea lor în pădurile din Argeş reprezintă doar o soluţie pe termen scurt

Pe 15 iunie, Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii a abrobat programul de mutare a 25 de urşi din Sinaia în Munţii Făgăraşi. Acţiunea s-a oprit după capturarea a 20 de exemplare pentru că în ultimile trei săptămâni animalele n-au mai fost văzute pe lângă tomberoanele cu gunoi.

Cu toate acestea, există pericolul ca urşii să revină constant în oraş, de-a lungul anilor, situaţie care necesită o soluţie pe termen lung. În acest context, primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, propune înfiinţarea unei rezervaţii de urşi.

„Sperăm ca în următoarele zile să scăpăm de urşii problemă. Evident, este doar o soluţie de moment, pentru că nu o să putem lua chiar toate exemplarele din Bucegi. Intenţionăm ca de anul viitor, împreună cu Romsilva, să facem o rezervaţie pentru urşi care ar putea deveni zonă de atracţie turistică.”, a spus acesta.

Mai multă hrană pentru urşi

Oficialii Ministerului Agriculturii consideră că problema urşilor din Sinaia poate fi rezolvată pe termen lung punându-le mai multă hrană la dispoziţie.

„De asemenea, pot fi făcute intervenţii de conştientizare pe lângă autorităţile locale, pentru ca acestea să nu mai permită construcţia de locuinţe în interiorul fondului forestier, agresându-se în acest fel habitatul urşilor”, adaugă aceştia.

Pe de altă parte, există voci care susţin că urşii ar trebui vânaţi. Directorul Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, Florian Munteanu, spune că în gestionarea situaţiei din Sinaia autorităţile române fac exces de zel şi interzic vânătoarea într-un loc unde nu este necesar. „În pădurea de lângă Sinaia nu se practică niciun fel de vânătoare, dar lumea se plânge că din ce în ce mai mulţi urşi bagă spaima în localnici. Ei sunt relocaţi, dar la anul vor reveni în oraş alţii”.

Potrivit lui Munteanu, fauna din jurul Sinaiei este protejată prin lege, însă urşii au depăşit de trei ori numărul optim de exemplare care-şi au locul într-o astfel de zonă.

 „Voi dezbate acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi cei ai Ministerului Agriculturii. Practic, noi mutăm urşii din Sinaia în alte zone unde vânătoarea este permisă. La ce bun, când putem legaliza vânătoarea aici, ca să nu ne mai batem capul cu transportul?”, se întreabă directorul Romsilva.

De la amuzament la spaimă

Urşii gunoieri din zona Sinaia obişnuiau să cerşească la şosea, spre amuzamentul turiştilor. Au devenit însă spaima localnicilor, prin curţile cărora au început să bântuie.

Deocamdată, cei cinci urşi care ar mai trebui relocaţi n-au mai coborât în oraş, rămânând în fondul cinegetic. Deşi nu mai reprezintă un pericol pentru populaţie, zona este în permanenţă monitorizată de câtre specialiştii RNP Romsilva, iar aceştia vor interveni doar în momentul în care urşii vor mai încerca să ajungă în oraş. Anul trecut au mai fost relocaţi, tot în Munţii Făgăraş, alţi 11 urşi.

image

Intenţionăm ca de anul viitor, împreună cu Romsilva, să facem o rezervaţie pentru urşi care ar putea deveni zonă de atracţie turistică.

image


Vlad Oprea
primar Sinaia

Pericol

În ultimii ani, localnicii din Sinaia au intrat în panică în repetate rânduri din cauza urşilor care coborau din pădure în oraş, la tomberoanele cu gunoi de pe lângă gospodării. În momentul în care observă oameni în apropierea lor, animalele devin extrem de violente, existând pericolul să atace.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite