Retezatul pierde cursa pentru „Cele şapte noi minuni ale lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retezatul pierde cursa pentru „Cele şapte noi minuni ale lumii“
Retezatul pierde cursa pentru „Cele şapte noi minuni ale lumii“

După ce la începutul lunii a ajuns printre cele 77 de semifinaliste în competiţia New7Wonders, Parcul Naţional Retezat a fost eliminat din finala care se va desfăşura în anul 2011. Reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva se declară dezamăgiţi, dar spun că mediatizarea din  ultima vreme îi va ajuta să dezvolte ecoturismul în zonă.

La începutul lunii iulie, masivul Retezat a ajuns în „Top zece păduri, parcuri naţionale şi rezervaţii naturale”, categoria din care a făcut parte în competiţie, şi printre cele 77 de semifinaliste din întreg concursul.

Decizia de a elimina Parcul Retezat din competiţie a fost luată ieri de un comitet internaţional de experţi, condus de fostul director general al UNESCO, Federico Mayor Zaragoza.

Printre cele 28 de candidate rămase în competiţia finală se numără Amazonul, lanţul muntos Pădurea Neagră, Marea Moartă, Kilimanjaro, insulele Komodo, Galapagos şi Maldive, Marele Canion, Marea Barieră de Corali, dar şi râul subteran Puerto Princesa din Filipine şi lacurile masuriene din Polonia.

„Suntem dezamăgiţi!“

Şeful Serviciului Arii Protejate din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), Mircea Vergheleţ, care a fost şi membru în comitetul de suport al Retezatului, s-a declarat dezamăgit de rezultat.

„Ne bucurăm, totuşi, că am reuşit să trecem de faza grupelor şi să ajungem de pe locul 34 pe 10, dar şi că am reuşit să mobilizăm, cu ajutorul mass-media, foarte mulţi români, demonstrând împreună că în ţara asta se întâmplă şi lucruri bune”, a afirmat Mircea Vergheleţ.

Acesta a adăugat că nu cunoaşte criteriile folosite de experţi pentru jurizarea celor 77 de minuni ale lumii şi eliminarea a 49 dintre obiectivele naturale intrate în faza anterioară a competiţiei.

Administraţia parcului Mizează pe ecoturism

Potrivit şefului Serviciului Arii Protejate restricţiile impuse comunităţilor care au terenuri sau pensiuni în zona rezervaţiei pot fi compensate prin ecoturism.

image

Vulpea Rici, vedeta Parcului Retezat Foto: Cosmin Manci



„Desigur, nu este vorba de investitori din afara localităţilor, care să construiască aici hoteluri mari şi care ar oferi astfel doar locuri de muncă pentru unii dintre hunedoreni, ci de iniţiative private. Orice localnic poate să deschidă o afacere mică, la început chiar o pensiune cu o singură cameră”, a precizat Mircea Vergheleţ.

Reprezentanţii RNP adaugă că, în urma rezultatului obţinut de masivul Retezat în competiţia pentru „Cele şapte minuni naturale ale lumii“ se aşteaptă la un număr mai mare de turişti.

Bani pentru haţegani

Autorităţile susţin, însă, că mare parte a veniturilor de pe urma turismului trebuie să rămână în comunităţile locale din apropierea ariei naturale protejate, obiectivul principal al Administraţiei Parcului Naţional Retezat fiind acela de a proteja biodiversitatea arealului şi nu de a câştiga sume importante de pe urma turiştilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite