Parcul Retezat, în semifinala „minunilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Retezat, în semifinala „minunilor“
Parcul Retezat, în semifinala „minunilor“

Aria protejată a rămas în cursa pentru topul minunilor naturale ale lumii. Autorităţile spun însă că trecerea în următoarea etapă ar aduce un deserviciu rezervaţiei naturale. Alături de Retezat, pe lista celor 77 de minuni ale lumii mai figurează Amazonul, deşertul Atacama, Insulele Galapagos, dar şi Vezuviul. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE.

După ce iubitorii muntelui au stat cu sufletul la gură în ultimele două zile ale celei de-a doua faze a con­cursului mondial organizat pentru desemnarea „Celor şapte minuni naturale ale lumii“, Fundaţia New7Wonders a anunţat, aseară, că Retezat a intrat în topul primelor 77 de candidate.

Citiţi şi:


Hunedoara: Ultima şansă pentru ca Retezatul să rămână în competiţie
Retezat, minunea României în lume
FOTO Brâncuşi, locul doi în topul celor mai mari sculptori all-time

Organizatorii nu au făcut public locul pe care s-a clasat Retezat în „Top 77 minuni naturale ale lumii“, lista cuprinzând obiectivele rămase în concurs în ordine alfabetică.

Nepregătiţi pentru un succes  mai mare

Reprezentanţii Parcului Naţional Retezat (PNR) au primit vestea de la reporterii „Adevărul“, imediat după ce informaţia a fost făcută publică de către organizaţia New7Wonders, cu sediul în Elveţia. Purtătorul de cuvânt al parcului, Florina Crişan, a declarat că angajaţii PNR sunt extrem de mulţumiţi, dar a adăugat că includerea rezervaţiei în Top 28 ar putea să producă deservicii rezervaţiei.

„Aici am vrut să ajungem, să atragem atenţia autorităţilor, însă a merge mai departe ar fi mult prea mult pentru noi. Nu suntem pregătiţi pentru un succes şi mai mare. Gândiţi-vă că în partea de nord a masivului sunt doar două cabane şi două pensiuni, iar un val prea mare de turişti ar putea să dea peste cap încercarea noastră de a păstra integritatea ecosistemului”, a afirmat Florina Crişan.

Ea a adăugat că este foarte probabil ca experţii care vor evalua candidatele rămase în concurs să elimine Parcul Retezat tocmai pentru că zona este deficitară în privinţa capacităţii turistice.

Guvernul nu dă niciun ban

Florina Crişan a mulţumit tuturor celor care s-au mobilizat exemplar şi au votat Parcul Retezat şi a mai spus că speră ca autorităţile să realizeze măcar acum care este potenţialul zonei şi să intervină pentru a susţine dezvoltarea acesteia. „Noi nu ne vom opri aici, deşi nu ar fi foarte indicat să ajungem între primele 28 de minuni ale lumii.

image

Flora Parcului Retezat include peste 90 de specii endemice, unice în lume Foto: Tudor Predescu

Este însă momentul să ne dezmeticim şi să realizăm ce valori avem în propria ogradă. Vom face tot posibilul ca rezervaţia să rămână aşa cum este acum, un loc sălbatic, fără drumuri asfaltate şi telegondole. Vom avea nevoie de mai mulţi ghizi, pentru că suntem deficitari şi la acest capitol. Guvernul nu dă niciun ban, iar pentru o rezervaţie de mărimea Retezatului este nevoie de 70 de angajaţi, pe când noi suntem abia 16 oameni“, a menţionat purtătorul de cuvânt al PNR.

Parcul este singurul obiectiv natural din România care a fost selectat pentru a participa la concursul internaţional, care a inclus peste 440 de participanţi iniţiali, după ce, în prima etapă a competiţiei, fuseseră nominalizate alte două obiective: Delta Dunării şi gheţarul Scărişoara. Participantele au fost împărţite în şapte categorii: peisaje şi formaţiuni glaciare,  insule, masive muntoase şi vulcani, peşteri şi văi, păduri, parcuri naţionale şi rezervaţii naturale,  lacuri, râuri şi cascade şi peisaje marine.

Masivul muntos a „bătut“ Delta Dunării

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR), Zoran Acimov, afirmă că nu ştie care este motivul pentru care Retezat a devansat Delta, un obiectiv turistic cu o notorietate mult mai mare, înaintea începerii concursului. „Nu aş putea preciza cărui fapt datorăm depăşirea etapei eliminatorii şi intrarea în cea de-a doua fază a competiţiei, ca unic reprezentant al României.

image

În Retezat trăiesc aproximativ 23% din  speciile de mamifere terestre de pe continentul european  Foto: Farkas Gyorgy

Probabil că Retezat li s-a părut mai valoros votanţilor, mai apropiat sufletului. Nu ştiu exact ce au făcut colegii care se ocupă de Deltă, însă şi mediatizarea intensă a competiţiei şi a masivului din judeţul Hunedoara ar putea fi unul dintre motivele pentru care am ajuns aici”, a declarat directorul APNR.

Evaluate de experţi internaţionali

Zoran Acimov a adăugat că, dacă în cea de-a doua fază, care s-a încheiat la 7 iulie, voturile au fost acordate prin internet şi prin telefon, candidatele care intră în cea de-a treia etapă a competiţiei vor fi evaluate de un comitet internaţional de experţi, coordonat de fostul preşedinte al UNESCO Federico Mayor. 

Comitetul va anunţa care sunt cele 28 de finaliste la data de 21 iulie. Ultima selecţie va fi făcută bazându-se tot pe voturi acordate prin internet, rezultatul urmând să fie anunţat abia în 2011.

Retezat a debutat spectaculos în cea de-a doua fază a competiţiei, care a început în ianuarie 2009, situându-se pe locul patru la grupa sa de concurs „Păduri, parcuri şi rezervaţii naturale“, fiind susţinut puternic de internauţii care sunt, în acelaşi timp, şi pasionaţi de munte.

Apoi, masivul Retezat a înregistrat retrogradări succesive în clasament, la 1 aprilie căzând trei locuri în top, de la 19 la 22, în mai puţin de două ore.

Recordul negativ al masivului muntos din judeţul Hunedoara în clasamentul minunilor naturale ale lumii a fost locul 34. Ulterior, prin campaniile de promovare ale mass-media, Parcul Naţional Retezat a reuşit să urce 15 locuri în clasament în numai trei săptămâni. Astfel, după ce în 24 mai, de Ziua Europeană a Parcurilor, Parcul Naţional Retezat se afla pe locul 32 în grupa sa, Retezat a ajuns pe locul 17.

Pentru a rămâne în competiţie, reprezentanţii Parcului Naţional au desfăşurat mai multe acţiuni de conştientizare şi susţinere, printre care şi un concurs naţional de creaţie intitulat „Retezatul, o minune”, derulat sub patronajul Ministerului Educaţiei.

Turismul, sursă de venit pentru rezervaţiile naturale

Reprezentanţii fundaţiei elveţiene susţin că participanţii şi câştigătorii con­cursului „Cele 7 noi minuni antropice ale lumii“ au înregistrat anul trecut nive­luri-record de creştere a beneficiilor provenite din turism, în unele cazuri veniturile fiind mai mari cu 70%, ca urmare a promovării gratuite de care au avut parte obiectivele respective.

image

Retezatul mai e numit „tărâmul cu ochi albaştri“ pentru că aici sunt cele mai multe lacuri glaciare din ţară  Foto: Salvamont Hunedoara

Parcul, înfiinţat în 1935 şi care este considerat de Greenpeace ultimul peisaj forestier intact de pe continent, are peste 38.000 de hectare. O treime din această suprafaţă este reprezentată de păduri virgine şi de zone sălbatice, neafectate de intervenţia umană.

De asemenea, în Retezat pot fi văzute peste 90 de specii de plante endemice, unice în lume, aproape 1.200 de plante, reprezentând peste 30% din flora României, dar şi sute de specii de păsări şi animale. În Retezat trăiesc aproximativ 23% din  speciile de mamifere terestre de pe continentul european. Tot aici se găsesc cele mai multe lacuri glaciare din România (peste 80 de lacuri şi tăuri), parcul fiind cunoscut sub denumirea de „tărâmul cu ochi albaştri“.

De asemenea, Retezatul include cel mai întins lac glaciar din ţară, Bucura, cu o suprafaţă de aproape nouă hectare, cel mai adânc lac, Zănoaga, care atinge 29 de metri în adâncime, dar şi 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri.

28 de finaliste vor fi desemnate la data de 21 iulie 2009, în următoarea fază a competiţiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite