PET-urile sufocă Mureşul şi Parcul Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PET-urile sufocă Mureşul  şi Parcul Retezat
PET-urile sufocă Mureşul şi Parcul Retezat

Mii de sticle de plastic şi alte gunoaie plutesc pe râul Mureş. Acelaşi peisaj murdar este dat şi de pet-urile care infestează Retezatul. Aruncate de pescari şi de amatorii de ieşiri pe malul Mureşului, ­PET-urile ajung să plutească pe râu sub forma unor grămezi a căror imagine te infioară.

În fiecare an, peisajul sinistru cu mii de tone de gunoaie plutind pe râul Mureş este acelaşi, mai ales atunci când ploile abundente cresc nivelul apei ce spală malurile, aducând cu ele sticlele de plastic aruncate aiurea.

O parte din aceste gunoaie se adună lângă barajul de la Mintia, unde rămân blocate zile-n şir din cauza curentului. Zona este frecventată de pescari indignaţi de situaţie, cu toate că şi ei contribuie la acest dezastru ecologic.

„Uneori, nici ­nu-ţi ­vine să pescuieşti. Agăţi în cârlig tot felul de mizerii. Este cumplit ce se întâmplă. Cineva trebuie să ia măsuri“, spune Costel Feraru.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara spun că vor începe să facă nişte verificări, dar susţin că nu toate gunoaiele sunt din judeţ.„Este o problemă cu care ne confruntăm de ani de zile. Din nefericire, nu se întrevăd soluţii imediate. Ar trebui ca în localităţile prin care trece râul Mureş să avem centre de colectare selectivă”, spune comisarul Angela Croitoru.

O altă problemă este aceea că râul parcurge o distanţă foarte mare înainte de a intra în judeţul Hunedoara. „Gunoaiele provin în mare parte din alte judeţe străbătute de râu. O altă cauză importantă a acestui fenomen este lipsa de educaţie a oamenilor ­care aruncă ambalajele de plastic în râu sau pe malul acestuia“, a adăugat Croitoru.

Retezatul ca o groapă de gunoi

Situaţia este similară şi în munţii Retezat, unde peisaje mirifice sunt transformate în adevărate gropi de gunoi de către turişti. Rangerii adună în sezonul estival, la fiecare două săptămâni, remorci întregi de gunoaie lăsate de turişti în zonele de campare amenajate în Masivul Retezat.

“Este atât de cumplit să vezi dezastrul ecologic din Munţii Retezat! Turiştilor români le lipseşte cu desăvârşire educaţia”, susţine Alin Alimpesc, ranger în Retezat.

image

Ecologiştii strâng deşeurile din Parcul Retezat



Amenzile pentru această contravenţie sunt cuprinse între 3.000 şi 7.500 de lei, însă jandarmii montani spun că este imposibil să-i depisteze pe toţi cei care aruncă deşeuri în parc, din cauza suprafeţei enorme a acestuia,de peste 38.000 de hectare, cu teren accidentat.

Biologul Cosmin Manci spune că, din cauza gunoaielor, zona ar putea deveni o a doua Vale a Prahovei, iar viaţa turiştilor ar putea fi pusă în pericol de urşii gunoieri care, atraşi de res­turile de mâncare, ar putea deveni agresivi în prezenţa oamenilor.

image

Uneori nici nu-ţi vine să pescuieşti. Agăţi în cârlig tot felul de mizerii. Este cumplit ce se întâmplă. Cineva trebuie să ia măsuri!

image


Costel Feraru
pescar

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite