Remedii pentru refacerea echilibrului emoţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti mereu nemulţumit, dacă ai senzaţia că nimic nu-ţi iese cum vrei, o serie de preparate din plante te ajută să regăseşti în tine bucuria de a trăi.

Chiar şi aroma scorţişoarei ne inspiră voie bună. Indiferent de modul în care o valorificăm, fie că o adăugăm în ceai, în vin fiert, fie că o folosim la prepararea prăjiturilor, această mirodenie este un tonic pentru organism, contribuind la înlăturarea stării de apatie şi de oboseală.

Infuzia, preparată dintr-o linguriţă de pudră de scorţişoară şi din 300 ml de apă clocotită, poate fi folosită sub formă de inhalaţie şi are un efect excelent asupra tonusului mental. O altă infuzie, obţinută tot din pudră de scorţişoară, din două-trei cuişoare, o linguriţă de ghimbir şi din miere (după gust), băută dimineaţa în loc de cafea, ne înviorează şi, în plus, contribuie la creşterea imunităţii.

Lăptişorul de matcă, contra neliniştii

În situaţiile cele mai solicitante, oricine poate conta pe efectul lăptişorului de matcă pur. Cel mai eficient remediu preparat în farmacia stupului, bogat în vitamine din complexul B (respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8 şi B12),  îndepărtează starea de nelinişte şi de irascibilitate.

O cură cu lăptişor de matcă pur, urmată un interval de două luni, are acţiu­ne energizantă şi stimulează regenerarea celulelor nervoase în cazul persoanelor afectate de stres şi al celor care depun eforturi intelectuale intense pe termen lung. Amestecă 10 g de lăptişor de matcă pur cu 500 g de miere. Din acest amestec se administrează sublingual câte două linguri dimineaţa, înainte de micul dejun.

Busuiocul îţi redă optimismul

Deşi este cunoscut mai degrabă ca plantă aromatică, busuiocul este şi o plantă medicinală cu efecte dovedite asupra psihicului. Folosite proaspete, frunzele plantei conţin o cantitate importantă de vitamine (A şi C) şi de acid rosmarinic. Acestea atribuie busuiocului proprietăţi antioxidante, calmante şi revitalizante, benefice pentru menţinerea echilibrului emoţional.

Preparatele pe ­bază de busuioc (pulberea, decoctul concentrat, siropul, tinctura şi uleiul volatil) sunt eficiente în tratamentul unor afecţiuni pe fond nervos, cum ar fi: migrenele, anxietatea, insomniile sau nevrozele. Un remediu foarte eficient, la îndemână, este terapia cu câte patru linguriţe de pulbere care se iau cu apă pe ­parcursul unei zile un interval de două săptămâni. S-a constatat că, după primele patru-cinci zile de tratament, starea de spirit a persoanelor deprimate se îmbunătăţeşte notabil.

Floarea pasiunii combate insomnia

O echipă de cercetători din domeniul evoluţiei plantelor medicinale de la Universitatea din Wurtzburg ­(Germania) au ales floarea pasiunii ca plantă a anului 2011. Floarea pasiunii sau Passiflora, recunoscută ca plantă cu efect sedativ şi tranchilizant, este indicată pentru combaterea insomniei şi a stărilor de nervozitate. Tinctura se poate procura de la PLAFAR.

Parfumul florilor, leac pentru indispoziţie

Masează-ţi fruntea, încheieturile mâinilor, picioarelor şi tâmplele cu ulei esenţial de portocală sau de mentă, iar starea de spirit se va îmbunătăţi. De asemenea, umezeşte un tampon de vată cu puţin ulei de trandafir şi inspiră de trei-patru ori, pentru a te destresa în situaţiile tensionate.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie,
competenţă
în apifitoterapie


Plantele cu efect calmant, sedativ şi antidepresiv ne pot ajuta să ne redobândim echilibrul ­emoţional. Sucul natural Noni atenuează simptomele depresiei şi întăreşte sistemul imunitar. Este unul dintre remediile foarte eficiente ­pentru menţinerea echilibrului emoţional. Ginsengul corean creşte nivelul energiei Qi şi oxigenarea celulară, îmbunătăţind performanţele mentale. În acelaşi timp, produsele stupului (mierea, polenul, păstura, lăptişorul de matcă) sunt benefice pentru sănătatea psihică.

Alternativă

Preparatele pentru echilibrul emoţional îmbunătăţesc starea psihică  fără să creeze dependenţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite