Remedii luate din pădurea de conifere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele obţinute din conifere precum bradul, pinul sau molidul sunt remedii indicate în tratamentul afecţiunilor pulmonare, în hipertensiune arterială sau în nevroze.  

Silvoterapia, o metodă terapeutică de prevenire şi de vindecare a bolilor cu ajutorul mugurilor, conurilor şi răşinilor recoltate de la conifere, este folosită încă din Antichitate. Ca metodă ştiinţifică însă, i s-a recunoscut meritul mult mai târziu, în anul 1927. Abia atunci, silvoterapia a fost integrată într-o disciplină medicală complexă, balneoclimatologia, care foloseşte factorii naturali de cură în practica medicală.
   
Remediile din conifere s-au dovedit un filtru antibacterian şi un rezervor de nutrienţi de mare ajutor într-o gamă variată de afecţiuni, de la cele pulmonare până la bolile dermatologice, digestive şi neurologice.

Bradul, eficient în afecţiunile respiratorii

Leacurile obţinute din brad sunt indicate în special pentru refacerea sănătăţii persoanelor care suferă de tuberculoză, de diferite infecţii respiratorii, de reumatism sau de afecţiuni digestive. În perioada noiembrie-martie, acele de brad conţin cantităţi importante de vitamina C. De la brad se valorifică cetina proaspătă şi răşina sub formă de infuzii concentrate, de sirop sau de tincturi.

Tinctura preparată din răşină de brad şi-a dovedit eficienţa în numeroase  afecţiuni, cum ar fi: gastroenterita, circulaţia periferică deficitară, anemia, gripa, bolile pulmonare, nevroza şi anorexia. Leacul se prepară din 20 de linguri de alcool de 70 de grade în care se adaugă patru linguri de răşină, lăsându-se la macerat timp de cinci zile. După aceea, se strecoară şi se toarnă în sticluţe mici. Se administrează câte 20 de picături, diluate în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, un interval de şase săptămâni.

Pinul, revigorant şi dezinfectant  
  
Baia generală cu decoct de cetină sau de muguri de pin este renumită pentru proprietăţile tonice, antiseptice şi cicatrizante, fiind indicată în tratamentul reumatismului, rahitismului, oboselii cronice şi nevrozelor astenice.

Pentru o baie, se prepară un decoct din şapte linguri de ace de pin care se fierb în doi litri de apă. După 15 minute, ceaiul se strecoară şi se adaugă în cada de baie. Pentru masaj se foloseşte uleiul eteric de pin, procurat de la PLAFAR (câte 25 de picături adăugate în 50 ml de ulei de măsline). Se masează ceafa, braţele şi tălpile, zece seri la rând.    

Molidul, un bun depurativ

De la această plantă răşinoasă se recoltează mugurii, scoarţa şi răşina, bogate în tanin, în vitamina C şi în ulei eteric. Datorită acestor substanţe, infuzia, siropul şi uleiul, preparate din mugurii arborelui, sunt folosite frecvent pentru efectul depurativ, calmant, antiseptic şi cicatrizant. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de muguri de molid şi dintr-o cană de apă clocotită.

Ceaiul se infuzează 15 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere, după gust. Se consumă câte două căni pe zi, un interval de 15 zile, iar după o pauză de zece zile, tratamentul se poate repeta. Cura are efecte pozitive în formele uşoare sau medii ale bolilor respiratorii, în viroze şi în tuse uscată.

În cazul copiilor, se foloseşte după vârsta de 12 ani. Siropul, ca şi decoctul de molid, adăugat în apa de baie, atenuează durerile reu­-
matice. De asemenea, este un bun cicatrizant. Decoctul se prepară din cinci linguri de muguri şi din 500 ml
de apă.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie
competenţă
în apifitoterapie
reflexoterapeut


Coniferele au o acţiune terapeutică deosebită. De la ele folosim mugurii, acele, răşina, mlădiţele, pe cale internă (infuzie, decoct, tinctură, ulei esenţial) sau externă (băi, comprese, masaj cu extracte). Băile cu extract de conifere (brad, molid, pin) se recomandă în boli ale sistemului nervos, în reumatism şi în nevralgii de orice natură.

Mierea de brad, de molid şi de pin se obţine din mana depusă pe ramuri şi pe ace, recoltată ulterior de către albine şi conţine: monoglucide (glucoză, fructoză), uleiuri eterice, răşini şi săruri minerale. De aceea, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatorii (utilă pentru afecţiuni ale aparatului respirator şi urinar), este diuretică şi laxativă.

Calmant

Pentru relaxare, bea o linguriţă de ulei de brad amestecată cu una de miere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite