Remedii fel şi fel cu ghiocei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decoctul  de ghiocei combate crampele musculare
Decoctul de ghiocei combate crampele musculare

Ghiocelul, prima floare care anunţă venirea primăverii, are nebănuite proprietăţi antibacteriene şi este eficient în diferite probleme dermatologice.

Ca plantă medicinală, ghiocelul este un remediu valoros în cardiopatii, miastenii (slăbiciune musculară), reumatism şi în afecţiunile genitale feminine. Dacă vrei să beneficiezi de puterea terapeutică a ghioceilor şi să prepari în casă o infuzie sau o tinctură, trebuie să usuci foarte bine înainte florile şi bulbii.

Băi calde şi comprese pentru reumatici

Ghioceii pot fi un leac pentru reumatici sau pentru cei cu slăbiciune musculară, deoarece au efect analgezic. Un pumn de ghiocei bine uscaţi se adaugă în apa caldă de baie, în care reumaticul trebuie să stea 20 de minute. Se pot aplica comprese cu ghiocei pe articulaţiile dureroase.

Frecţii pentru ­picioarele grele

Pentru înlăturarea senzaţiei de picioare grele, dar şi pentru tratarea varicelor, din ghiocei se prepară soluţii pentru frecţii sau comprese. Se aleg 16 ghiocei, se toacă şi se macerează în 350 ml de ţuică, timp de 10 zile. Soluţia se aplică zilnic pe zonele dureroase.

Tinctura stimulează circulaţia cerebrală

Tratamentul cu tinctură preparată din bulbii plantei este un remediu eficient pentru îmbunătăţirea circulaţiei, în special cea de la nivel cerebral. Leacul se prepară din 20 de ghiocei care se macerează în 100 ml de alcool de 60 de grade, timp de 14 zile. Soluţia se strecoară şi se foloseşte pentru masajul scalpului timp de 3-6 luni.

Soluţii contra petelor şi pistruilor

Cu soluţii preparate din ghiocei pot fi tratate şi afecţiunile dermatologice. De asemenea, cu ajutorul unei soluţii speciale pot fi estompaţi pistruii. Într-un vas se pun 20 de fire de ghiocei, ­peste care se adaugă sucul a ­două lămâi bine coapte. Ingre­dientele se macerează timp de şase zile, apoi soluţia se strecoară şi se păstrează în sticle bine sigilate. Se tamponează zonele pătate ale pielii cu soluţie până la atenuarea petelor de pe faţă şi gât.

Spălături în caz de infecţii genitale

Decoctul din ghiocei este indicat femeilor care suferă de infecţii genitale, precum trichomonas. Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi şi spălături vaginale cu decoct de ghiocei. Decoctul se prepară din două linguriţe de flori uscate, care se fierb timp de cinci minute în 350 ml de apă.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie

În cazul ghioceilor, au aplicaţii terapeutice florile, frunzele şi bulbul în stare uscată (cel mai bine ceaiul procurat de la plafar). Atenţie, bulbul proaspăt este toxic şi poate da intoxicaţii !

Preparatele din ghiocei se pot utiliza atât intern, sub formă de decoct sau infuzie, cât şi extern, sub formă de aplicaţii pe piele, spălături, comprese şi băi. Intern, ghioceii se folosesc sub formă de ­decoct (două-trei căni pe zi). Ei au efect antispastic şi miorelaxant, ­fiind indicaţi în caz de spasme musculare, dureri reumatice, dureri de cap, pareze de nervi periferici. În neurologie, sunt utili pentru tratarea unor maladii de tipul demenţei senile şi epilepsiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite