Remedii contra pietrelor la rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măceşul, mesteacănul şi mătasea de porumb se numără printre plantele care favorizează eliminarea calculilor renali şi previn formarea altora noi. Persoanele care se confruntă cu litiază renală pot folosi, ca adjuvant la tratamentul clasic, remedii naturale cu efect diuretic şi antiinflamator.

Aproximativ 10% din oameni fac, la un moment dat în cursul vieţii, pietre la rinichi. Bărbaţii sunt de trei ori mai predispuşi către astfel de probleme decât femeile, arată cele mai noi statistici. Specialiştii au constatat că jumătate dintre cei care s-au tratat de litiază renală se confruntă cu recidive în următorii cinci ani dacă nu iau măsuri de prevenire. O soluţie eficientă în acest sens sunt unele remedii din plante cu proprietăţi diuretice, antiseptice, antiinflamatoare şi antispastice, acestea ajutând la dizolvarea pietrelor, la eliminarea, precum şi la prevenirea formării lor.

„Curele cu infuzii din plante indicate în caz de calculi renali au durate lungi şi este preferabil să se bea ceaiuri din combinaţii de plante timp de una-două luni. Se face o pauză de două-trei săptămâni, iar apoi se reia terapia folosind o altă combinaţie de plante. Tincturile este bine să se administreze la recomandarea fitoterapeutului şi nu trebuie să conţină aceleaşi tipuri de plante incluse în infuzii, deoarece efectul ar fi prea puternic. Tincturile se pot lua timp de circa trei luni", spune medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Bucureşti. Printre plantele care favorizează dizolvarea calculilor renali se numără măceşul.

Se poate utiliza sub formă de infuzie, în amestec cu plante care ajută la eliminarea calculilor de dimensiuni mici şi care favorizează diureza, precum zămoşiţă, mesteacăn, urzică-moartă, coada-calului şi pufuliţă cu flori mici. Infuzia se prepară din una-două linguriţe de amestec (plantele se combină în cantităţi egale) la 250 ml de apă clocotită şi se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi. „În diverse combinaţii se pot folosi şi alte plante care ajută la sfărâmarea pietrelor renale, precum frunze de mesteacăn, frunze de merişor sau răşină de pin", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Combinaţii de plante care ajută rinichii

Un amestec ce favorizează eliminarea calculilor renali este cel din seminţe de anason, seminţe de pătrunjel, traista-ciobanului, frunze de strugurii-ursului, rădăcini de leuştean, rădăcini de păpădie, troscot şi din rădăcină de pir. Potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina, pentru a stimula formarea şi eliminarea urinei şi pentru a preveni formarea calculilor noi, se poate face o cură cu infuzie din amestec de muguri de pin, rădăcini de pir, frunze de merişor, mătase de porumb, cozi de cireşe, frunze de mesteacăn şi frunze de măceş. Infuziile se prepară dintr- o linguriţă de amestec la 250 ml de apă fiartă şi se beau câte trei căni de ceai pe zi. De asemenea, poţi prepara şi un decoct din rădăcină de osul iepurelui. Se pune o lingură de rădăcină măcinată la o cană cu apă, se fierbe la foc mic timp de 20 de minute, iar apoi se strecoară. Se vor bea câte trei căni de decoct călduţ pe zi.

Preparate gemoterapice indicate

Dacă suferi de litiază renală, fitoterapeutul îţi poate recomanda şi un tratament cu extract din mlădiţe de iarbă-neagră. În general, se iau câte 30-50 de picături de tinctură, diluată cu puţină apă, de două-trei ori pe zi, înainte de masă. „Poate fi indicat şi extractul din sevă de mesteacăn, din care se iau câte 50 de picături cu puţină apă, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Dacă se administrează în asociere cu alte tipuri de extracte, se iau câte 50 de picături o dată pe zi", recomandă medicul
Ruxandra Constantina.

Consumul regulat de lichide, esenţial

Mai ales pe timpul verii, este bine să consumi în jur de trei litri de apă pe zi, deoarece în acest fel se poate preveni formarea calculilor renali. Ţine cont de faptul că jumătate din cantitatea totală de lichide consumată zilnic trebuie să fie apă. Ar trebui să bei câte un pahar de lichid la fiecare oră. În acest fel, urina se diluează şi sunt eliminate mai uşor reziduurile care se acumulează sub formă de calculi. Şi sucurile naturale din citrice (lămâi sau portocale) împiedică formarea calculilor. Pe de altă parte, nu este indicat să bei suc din grepfrut sau băuturi de tip cola, deoarece aceste băuturi favorizează acumularea de oxalaţi de calciu la nivelul rinichilor, substanţe care duc la formarea pietrelor renale.

«Ce plante sunt bune în caz de ficat gras?»

În urma unui control medical, am fost diagnosticat cu steatoză hepatică (ficat gras). Am făcut mai multe analize, iar nivelul colesterolului şi cel al trigliceridelor au ieşit peste limita admisă. Am urmat un tratament cu Lipantyl 160 mg, iar valoarea trigliceridelor a scăzut, însă nu la fel s-a întâmplat şi cu cea a colesterolului, care a rămas la fel. Aş dori şi câteva remedii naturiste pentru a-mi îmbunătăţi funcţia hepatică şi pentru o sinteză corectă a grăsimilor. Întrebare de la Doru, Arad

Medicul vă răspunde: Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Puteţi lua „Total cleanse liver", pentru o detoxifiere la nivel hepatic, acesta având şi proprietăţi antioxidante şi hepatoprotectoare. Pentru a reduce nivelul colesterolului şi pe cel al trigliceridelor, este indicat „Choles tame" sau „Olive leaf". Aceeaşi indicaţie terapeutică au şi preparatele gemoterapice cu extract din mlădiţe de măslin, din rădăcină de secară, din mlădiţe de rozmarin. De asemenea, se pot face cure cu pulbere de orz verde şi cu ceai hipocolesterolemiant. Totuşi, este indicat ca schema terapeutică să vă fie recomandată de un medic fitoterapeut.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite