Remedii care hărnicesc bila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adaugă ulei de măsline în mâncare şi vei avea o digestie mai bună
Adaugă ulei de măsline în mâncare şi vei avea o digestie mai bună

Atunci când orice mănânci îţi cade greu la stomac şi îţi provoacă greţuri, remediile din plante sunt o soluţie la îndemână. În acest fel, eviţi neplăcerile cauzate de o bilă leneşă.

Stresul, oboseala sau anumite boli afectează buna funcţionare a vezicii biliare. Atunci când ai astfel de probleme şi nu te poţi abţine să mănânci alimente grele, de tipul tocăturilor, grăsimilor sau prăjelilor, o criză de bilă este iminentă.

Ea se manifestă prin dureri ascuţite în partea dreaptă a abdomenului, prin greaţă, ameţeală şi migrene, iar prima măsură în acest caz este consultul medical şi regimul alimentar. Pe lângă toate acestea, poţi să intervii şi tu cu remedii naturiste care stimulează secreţia sucului biliar şi eliberarea acestuia din colecist.

Ulei de măsline, în cure de câte o lună

Pentru a facilita eliminarea secreţiei biliare şi pentru a dizolva calculii biliari, fă cure de câte o lună cu ulei de măsline. Astfel, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, ia două linguri de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie. Stai apoi culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Un remediu foarte benefic este amestecul în cantităţi egale de ulei de măsline, de miere de albine şi de suc de lămâie. Ia câte o lingură din acest preparat înainte de mesele principale. Tratamentul se face până ce consumi un total de 600 ml de ulei.

Ienupărul detoxifică organismul

Fie că le consumi în stare proaspătă, fie sub formă de infuzie, fructele de ienupăr sunt un remediu excelent pentru afecţiunile biliare. Astfel, datorită efectului diuretic şi antiseptic, acestea ajută la eliminarea toxinelor şi, în acelaşi timp, restabilesc activitatea digestivă normală. Cura cu fructe proaspete se începe prin a mesteca patru boabe de ienupăr pe zi. Se creşte apoi cantitatea cu câte un bob în fiecare zi, până ce se ajunge la 15 boabe. După aceea, se scade cu câte un bob zilnic până ce se ajunge din nou la patru boabe.

Rostopasca, soluţie de urgenţă

La nevoie, atunci când neplăcerile cauzate de afecţiunile biliare apar brusc, prepară o infuzie din rostopască. Planta are acţiune antispastică, atenuând durerile. Ceaiul se face din trei grame de frunze uscate la o cană cu apă clocotită şi se bea în decursul unei zile. Un alt remediu benefic este şi infuzia din rădăcini şi din frunze de păpădie.

Adaugă 50 g din această plantă la un litru de apă, fierbe timp de două minute şi apoi lasă la răcit 10 minute. Bea câte trei căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale. De asemenea, infuzia din flori de tei este un alt remediu care stimulează secreţia biliară. Ea se prepară dintr-o linguriţă de flori la 250 ml de apă clocotită. Bea câte două-trei căni de ceai îndulcit cu miere, pe zi.

Anghinare,în scop preventiv

Mai ales în perioadele în care eşti tentat să mănânci mai mult, cum ar fi de Sărbători, poţi evita apariţia unei crize biliare dacă bei ceai din frunze de anghinare. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Bea câte două căni de ceai pe zi, dintre care prima dimineaţa, pe stomacul gol, după care stai întins pe partea dreaptă timp de 30 de minute. A doua cană o bei cu o jumătate de oră înainte de una dintre mesele principale.

Pentru a stimula secreţia biliară, poţi face anual o cură de trei săptămâni cu suc de ridiche neagră.

Şi tincturile din plante îi reglează secreţia

Tinctura de gălbenele are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreţia de bilă şi ajută la vărsarea ei în duoden, stimulând în acelaşi timp digestia. Tratamentul se face pe o perioadă de trei săptămâni, timp în care trebuie să iei câte o linguriţă de tinctură diluată în apă, cu 20 de minute înainte de
fiecare masă.

Truc: Bitterul suedez este un leac excelent pentru bila leneşă. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

În cazul unei dischinezii biliare hipotone (bilă leneşă), trebuie administrate plante care au acţiune coleretic-colagogă, deci care favorizează secreţia şi eliminarea sucului biliar, facilitând digestia. Printre acestea, se numără şi infuzia de cicoare, obţinută dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de trei-cinci minute şi se beau câte una-două căni pe zi, înainte de mese.

Păpădia şi sunătoarea sunt alte remedii cu efect benefic în cazul afecţiunilor biliare. Acestea se administrează sub formă de infuzie (una-două linguriţe de păpădie sau de sunătoare la o cană cu apă clocotită). Se lasă la infuzat timp de trei-cinci minute şi se beau câte două-trei căni cu ceai pe zi, înainte de mese. În paralel cu tratamentul pe bază de ceaiuri, deosebit de utilă este şi reflexoterapia, pentru stimulare hepato-biliară şi pentru drenaj general.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite