Remedii blânde,dar cu posibile riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantele medicinale conţin principii active şi, la fel ca în cazul medicamentelor, aceste substanţe acţionează terapeutic. Dar, în egală măsură, pot da reacţii adverse.

Riscul ca un tratament naturist administrat haotic să facă rău organismului este foarte mare, avertizează specialiştii. De exemplu, remediile din plante luate ca adjuvant pentru a atenua simptomele unor boli cronice pot interacţiona cu medicamentele luate pentru a trata respectivele afecţiuni.

Adică le pot creşte efectul sau îl pot inhiba, agravând în acest fel starea persoanei. Pe de altă parte, unele plante conţin substanţe care, acumulate în organism, pot determina intoxicaţii. Prin urmare, pentru a exclude agravarea unor probleme de sănătate şi producerea unor dezechilibre noi în organism, doza şi frecvenţa de utilizare a remedii­lor din plante trebuie stabilite de către un fitoterapeut.

Muşeţelul distruge flora intestinală

Un remediu foarte popular este ceaiul de muşeţel, renumit pentru calităţile lui de antibiotic şi dezinfectant natural. Dar, administrat pentru perioade lungi de timp, acesta poate conduce la dezechilibre ale florei intestinale, un efect pe care-l au şi antibioticele de sinteză.

De asemenea, muşeţelul interacţionează cu o serie de medicamente precum anticoagulantele şi pastilele recomandate persoanelor hipertensive. Din acest motiv, consumul consecvent de ceai de muşeţel în timpul administrării unor astfel de pastile poate determina sângerări în cazul celor care iau anticoagulante, respectiv creşterea tensiunii dacă persoana ia antihipertensive.

Echinacea, interzisă în bolile autoimune

Remediile pe bază de echinacea sunt recomandate în cazul în care ne dorim fortificarea imunităţii şi prevenirea infecţiilor virale comune, precum cea cu virusurile gripale. Cercetările au arătat că planta stimulează organismul uman să producă mai multe globule ­albe, în special limfocite, şi o cantitate mare de interferoni, una dintre cele mai puternice substanţe antiinfecţioase naturale. Pe lângă acţiunea imunostimulatoare, echinacea este recomandată şi pentru efectul tonic.

Dar fitoterapeuţii atenţionează că şi o astfel de plantă care aduce multiple beneficii sănătăţii, administrată haotic, poate face rău organismului. În cazul în care între tratamentele cu echinacea (care se iau între 15 şi 21 de zile) nu se face pauză, se poate ajunge la hiperactivitatea sistemului imunitar. Aşa apar alergiile la persoanele care au deja reacţii alergice cunoscute, dar şi la cele cu predispoziţie alergică.

Periculoasă este administrarea remediilor pe bază de echinacea în paralel cu medicaţia imunosupresoare, cu medicamentele pentru scăderea colesterolului, cu corticoizii, antialergicele sau cu anticoncepţionalele. ­Într-o astfel de combinaţie, planta favorizează hepatotoxicitatea. Echinacea este interzisă în cazurile de tuberculoză, de scleroză multiplă şi de alte boli autoimune, fiindcă poate accentua simptomele de bază ale acestor afecţiuni.

Alte efecte secundare ale  plantelor

Şi alte plante pot determina reacţii adverse dacă sunt luate fără sfatul specialistului. Bogat în vitamina C, ceaiul de măceşe fortifică organismul dar, consumat des, acesta poate distruge smalţul dentar din cauza efectului acid. Alte plante cu efecte adverse sunt rostopasca, care folosită timp îndelungat provoacă vomă şi inhibă centrul respirator, şi rozmarinul, care poate da nefrite (inflamarea rinichilor).

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie, reflexoterapie

Tratamentul cu plante trebuie recomandat şi urmărit de un medic fitoterapeut, singurul care poate să indice doza şi perioada de administrare în deplină siguranţă a unei plante. De exemplu, rostopasca se administrează pe durate scurte de timp, ­fiindcă folosirea îndelungată a plantei produce greaţă, vomă, inhibarea centrului respirator şi crampe musculare. O altă plantă care administrată fără sfatul medicului poate face rău organismului este salvia, ce poate irita mucoasele. Şi socul, administrat în doze mari, provoacă o stare toxică, cu senzaţie de vomă, arsuri la stomac, dificultăţi în respiraţie şi convulsii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite