Răscumpărarea PET-urilor a salvat multe ţări de invazia plasticului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răscumpărarea PET-urilor a salvat multe ţări de invazia plasticului
Răscumpărarea PET-urilor a salvat multe ţări de invazia plasticului

Pentru stimularea colectării ambalajelor, americanii primesc 10 cenţi pentru un recipient din plastic,nemţii -  0,25 euro, iar în Danemarca este trecută garanţia sticlelor din plastic direct pe bonul de cumpărături. Recuperarea garanţiei pe PET a reuşit să-i determine pe cetăţenii din multe ţări ale Globului să aducă deşeurile din plastic în locurile în care colectarea se face contra cost.

Sistemul prin care ar putea fi instituită taxa pe PET, iar aceasta ar putea fi recuperată de cumpărător în magazin sau în centrele de colectare ar fi o soluţie eficientă şi pentru România.


Vânătorii de PET-uri de Grigore Cartianu



Citiţi şi:



Până acum, această variantă de colectare a dat rezultate bune în toate statele în care a fost aplicată.

Suedezii compactează ambalajele în magazin

 În Suedia, în magazinele alimentare sunt aparate în care se strâng şi se compactează PET-urile.În funcţie de numărul de sticle din plastic introduse în acest aparat, pe bon este trecută o sumă ce poate fi primită de cetăţean la casa de marcat.

Aceeaşi metodă este aplicată în Grecia sau în Croaţia. În Danemarca, când cumperi un suc de la supermarket, pe bon este adaugată automat şi garanţia respectivă.

Sticla poate fi returnată în majoritatea magazinelor. Această modalitate îi ajută şi pe cumpărători să-şi recupereze taxa inclusă în preţ, şi pe reciclatori să aibă materie primă.

Americanii dau PET-ul şi iau 10 cenţi

În Statele Unite ale Americii sunt amplasate aparate speciale în care sunt colectate ambalajele din plastic sau din sticlă, iar pentru fiecare astfel de deşeu se emite un bon de 10 cenţi, în baza căruia se pot face cumpărături ori se pot primi bani.

În Germania taxa pe PET a dus la menţinerea curăţeniei. Suma de 0,25 euro se plăteşte la cumpărarea produsului şi apare ca o garanţie pe bon, iar, la returnarea ambalajelor din plastic, cumpărătorii îşi primesc banii înapoi. Germanii ştiu să-şi administreze bugetul şi au grijă să-şi recupereze banii, colectând PET-urile.

Acest sistem, dacă ar fi aplicat şi în România, instituindu-se taxa pe PET, cât şi returnarea garanţiei în momentul în care sticlele din plastic sunt aduse în locuri special amenajate în magazine, ar putea motiva serios populaţia ca să colecteze deşeurile din plastic.

Premierul a convocat autorităţile de mediu

image

În Franţa, colectarea selectivă funcţionează în paralel cu sistemul  „buy-back“



Problema gunoaielor din România, din care 30% sunt PET-uri, l-a pus pe gânduri şi pe primul-ministru al Românie, Emil Boc, care, într-o vizită în judeţul Prahova, a văzut mormane de moloz, sticle de plastic şi resturi menajere zăcând pe marginea şoselei.

În prima zi a acestei săptămâni, premierul i-a convocat la Palatul Victoria pe ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi pe comisarul-şef al Gărzii Naţionae de Mediu, Silvian Ionescu, pentru  a discuta situaţia gestionării deşeurilor şi a gropilor ecologice.

În urma discuţiilor, Emil Boc a cerut rapoarte săptămânale cu privire la controalele Gărzii de Mediu, cât şi soluţii pentru eliminarea res­tanţelor în ceea ce priveşte închiderea gropilor de gunoi.

Nemirschi, preocupat de deşeurile din plastic

Această întâlnire a coincis cu iniţierea campaniei „Adevărul” de promovare a răscumpărării PET-urilor. Ministrul Nemirschi, în momentul în care a fost sunat pentru reacţii de reporterul cotidianului nostru, se afla deja la Palatul Victoria.

„S-a înţeles greşit, este o confuzie faptul că ministrul nu este preocupat de soarta PET-urilor. În acel moment, (n.r.- luni, 24 august) fusese convocat de premier la Palatul Victoria, pentru a discuta tot despre problema deşeurilor. Sticlele din plastic şi modalităţile prin care trebuie să scăpăm de aceste deşeuri reprezintă şi pentru minister o preocupare majoră”, a declarat, pentru „Adevărul”,  Dragoş Năcuţă, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului.

Şi Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, susţine că o atenţie deosebită ar trebui dată colectării PET-urilor, sub orice formă s-ar desfăşura aceasta, iar instituirea taxei pe PET şi răscumpărarea acestuia ar fi o idee bună.

Afacere

PET-urile fărâmiţate sunt căutate de fabricile de măcinat din România, dar şi de cele de pe piaţa externă, ele reprezentând materia primă pentru foarte multe produse

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite