Radiaţii ultraviolete puternice în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe litoralul românesc şi pe cel bulgăresc, nivelul radiaţiilor solare este foarte ridicat. La Constanţa şi la Mangalia, indicele de radiaţie ultravioletă a depăşit pragul de 8 unităţi, nivel periculos pentru sănătatea umană.

Mai citeşte şi:

adevarul.es - Alertă: Nivelul radiațiilor solare a ajuns la cota maximă de 11 unități


Poluarea zilnică ne afectează ADN-ul
Vegetaţia a protejat Pământul de la un îngheţ total
Legi de mediu prea multe şi ineficiente

Radiaţiile ultraviolete se află la un nivel ridicat în toată Europa, în plin sezon estival. În Ungaria, cu două săptămâni în urmă, autorităţile au intrat în alertă după ce indicele de radiaţie ultravioletă a depăşit, pe o scală de la 1 la 10, valoarea 9, nivel de nouă ori mai mare decât poate suporta pielea umană în condiţii normale, potrivit specialiştilor.

Oficiul de Meteorologie din Ungaria a emis zilele acestea o alertă, în care anunţau că se aşteaptă la un nivel al radiaţiilor de până la 7,6 în toată ţara. De asemenea, în Polonia şi în Austria, gradul de emisii ultraviolete a atins în ultimele zile cote periculoase.

Indice de radiaţie ultravioletă „mare“

În România, deşi indicele de radiaţie ultravioletă se afla ieri între 6 şi 8, ceea ce înseamnă un nivel de radiaţie „mare“, Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a spus că nu există deocamdată vreun motiv de alertă. „Atunci când indicele de radiaţie ultravioletă va depăşi nivelul 10, vor fi luate măsuri suplimentare“, a declarat directorul ANM.

În sud-estul ţării, indicele de radiaţie ultravioletă se încadrează între 8 şi 10 unităţi, valoare „foarte mare“ şi periculoasă pentru sănătatea umană în cazul expunerii îndelungate la soare.

Expunerea la soare trebuie evitată

Ion Sandu recomandă, în acest caz, evitarea expunerii la soare între orele 11.00 şi 16.00. Directorul ANM a mai spus că atunci cânt valorile termice vor depăşi 35 de grade Celsius, trebuie să ne aşteptăm ca nivelul radiaţiilor solare să fie, de asemenea, ridicat. Ieri, indicele de radiaţie ultravioletă în condiţii de cer senin era de 8,1 la Constanţa şi la Mangalia, iar la Bucureşti, acesta se situa la valoarea de 7,7.

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) recomandă consumatorilor să se protejeze într-un mod adecvat împotriva soarelui din această vară. Ei spun că pe eticheta produselor pentru protecţie solară nu ar trebui să scrie: „ecran solar total“ sau „protecţie totală“, pentru că niciun produs de acest gen nu poate asigura o protecţie deplină împotriva radiaţiilor ultraviolete.

Oficialii CE spun că pe astfel de produse ar trebui folosiţi termeni standardizaţi (protecţie „scăzută“, protecţie „medie“, protecţie „ridicată“ şi protecţie „foarte ridicată“), alături de tradiţionalii factori de protecţie solară, pentru a înlesni orientarea la alegerea produsului de protecţie solară corespunzător. 

Cancer de piele

Razele ultraviolete sau razele UV sunt radiaţii electromagnetice cu o lungime de undă mai scurtă decât radiaţiile luminii vizibile ochiului omenesc. Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, radiaţiile UVB (cu o lungime de undă între 315 şi 280 de nanometri) cauzează arsuri solare, iar radiaţiile UVA (cu o lungime de undă între 380 şi 315 nanometri) pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii şi la dereglări ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiaţii cresc riscul apariţiei cancerului de piele.

„Factorul de protecţie solară“ se referă numai la nivelul de arsură produs de radiaţiile UVB, dar nu şi la efectele similare ale radiaţiei UVA.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite