Proiectele pentru parcuri, puse pe linia de aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectele pentru parcuri, puse pe linia de aşteptare
Proiectele pentru parcuri, puse pe linia de aşteptare

Autorităţile nu au deschis anul acesta nicio sesiune de finanţare pentru proiecte privind îmbunătăţirea calităţii mediului prin crearea de spaţii verzi în localităţi. Reprezentanţii Fondului pentru Mediu spun că prima sesiune va fi deschisă abia după ce dosarele rămase de anul trecut vor fi analizate şi finanţate.

La nivelul Uniunii Europene, mediul urban reprezintă habitatul pentru aproximativ 70% din populaţie. Aerul poluat, traficul intens, lipsa managementului pentru mediu pot conduce la probleme de sănătate şi, prin urmare, la o calitate mai scăzută a vieţii cetăţenilor.

Potrivit Ministerului Mediului, România face parte din rândul ţărilor ce se confruntă constant cu problema poluării ambientale. Normele Uniunii Europene impun ca fiecărui cetăţean român să-i revină 26 de metri pătraţi de spaţiu verde, până la finele anului 2013. Mai mult decât atât, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 50 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

România nu stă deloc bine la acest capitol, având în vedere că numai în Capitală, suprafaţa spaţiului verde ce revine fiecărui cetăţean nu acoperă nici măcar jumătate din prevederile UE.

Impactul negativ al activităţilor economice şi sociale a făcut ca, în ţara noastră, spaţiile verzi să se diminueze şi să fie continuu ameninţate cu distrugerea. Pentru contracararea acestui fenomen, Guvernul a demarat, în 2007, Programul Naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin crearea de spaţii verzi în localităţi.

Prin acest program, autorităţile locale pot depune proiecte pentru creşterea suprafeţelor spaţiilor verzi, proiecte ce sunt finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu, cu bani proveniţi din taxa de poluare auto.

Trei sesiuni de finanţare

Până în prezent au avut loc trei sesiuni de depunere a cererilor de finanţare. Prima dintre ele s-a desfăşurat în iulie 2007, iar celelalte două, anul trecut, în lunile ianuarie şi august. Anul acesta nu a fost deschisă nicio sesiune de finanţare. Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu spun că perioada de organizare a primei sesiuni de depunere a cererilor de finanţare pe 2009 în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin crearea de spaţii verzi în localităţi se stabileşte prin ordin al ministrului Mediului.

Perioada în care se va desfăşura prima sesiune de depunere a proiectelor pentru anul 2009 nu va avea loc însă până când dosarele rămase de anul trecut nu vor fi în întregime analizate şi finanţate. În ultima sesiune de finanţare, peste 360 de localităţi au depus proiecte la ministrul Mediului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite