Proiectele pentru „Casa Verde“, până la sfârşitul lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectele pentru „Casa Verde“, până la sfârşitul lunii
Proiectele pentru „Casa Verde“, până la sfârşitul lunii

Fondul de Mediul a extins cu încă două săptămâni sesiunea de depunere a dosarelor stabilită iniţial pentru 1-15 septembrie. Asociaţiile de proprietari şi instituţiile publice care vor să-şi instaleze sisteme de energie curată cu bani de la stat îşi pot depune proiectele până la 30 septembrie.

Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, au stabilit ca perioada de depunere a proiectelor în cadrul celei de-a doua etape a programului “Casa Verde” să se prelungească în urma solicitărilor primite din partea primăriilor.

“Autorităţile locale ne-au spus că au nevoie de mai mult timp pentru întocmirea dosarelor, din cauza birocraţiei ce le încetineşte demersurile”, a precizat Adriana Stroe, purtător de cuvânt în cadrul AFM.

Fonduri de la stat de 310 milioane de lei

În cea de-a doua etapă a programului, la AFM au fost trimise până în prezent trei dosare, toate din judeţul Constanţa. În prima etapă, Vrancea a fost judeţul de unde s‑au trimis cele mai multe dosare, respectiv 17, urmat de Iaşi, cu 16 proiecte depuse, şi de Constanţa, cu 13 proiecte. AFM încă nu a anunţat care dintre cele 151 de dosare sunt câştigătoare în urma primei sesiuni de finanţare.

În forma actuală, programul vizează doar instituţiile publice şi asociaţiile de locatari. Subvenţiile de la stat, ce reprezintă maximum 80% din valoarea fiecărui proiect, vor fi administrate doar de primării.

Persoanele care vor să-şi monteze panouri solare, pompe de căldură sau centrale eoliene trebuie să se adreseze mai întâi asociaţiei de locatari care, apoi, poate să facă demersuri la autorităţile publice locale pentru includerea în program. Puţinele proiecte înregistrate după finalizarea primei sesiuni de depunere arată dezinteresul primăriilor şi dificultatea cerinţelor din ghidul de finanţare.

Pentru anul 2009, bugetul alocat este de 310 milioane de lei. Banii au fost eşalonaţi pe două etape. Pentru proiectele din sesiunea care s-a încheiat la 14 august, fondurile sunt de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, care se desfăşoară în perioada 1-30 septembrie, de 160 de milioane de lei. Conform ghidului de finanţare, sumele neutilizate în prima sesiune se reportează pentru cea de-a doua.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite