Udrea a propus extinderea primei de casare în Programul Rabla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Udrea a propus extinderea primei de casare în Programul Rabla
Udrea a propus extinderea primei de casare în Programul Rabla

Ministrul interimar al mediului, Elena Udrea, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că taxa de poluare nu va fi modificată, iar în ceea ce priveşte Programul Rabla a solicitat extinderea primei de casare la persoanele juridice.

"Resping ideea modificării taxei de poluare. Consider că sistemul trebuie să funcţioneze pe principiul cel care poluează mai mult să plătească mai mult. În ceea ce priveşte Programul Rabla, am cerut extinderea primei de casare la persoanele juridice", a precizat Udrea, citată de Agerpres.

Un alt proiect prezentat de Elena Udrea a făcut referire la "oferta trei în unu", care ar putea intra în vigoare imediat ce asumarea răspunderii guvernamentale trece de Curtea Constituţională.

"Oferta trei în unu se adresează celor care deţin trei autoturisme pentru casare şi care pot folosi trei tichete valorice pentru achiziţionarea unui autoturism în Progamul Rabla", a explica Udrea.

Potrivit ministrului, din 2010 în programul de reînnoire a parcului auto naţional vor fi introduse şi tractoarele.

Programul Casa Verde va fi extins şi la hotelurile de pe litoral


Ministrul interimar al mediului a declarat că programul "Casa Verde" va fi extins şi la hotelurile de pe litoral, care ar putea accesa fonduri de mediu pentru montarea de panouri solare.

"Vom modifica ghidul de finanţare până pe 9 octombrie, împreună cu operatorii din domeniu, iar apoi vom demara sesiunea de depunere a proiectelor, astfel încât lucrările efective să înceapă din ianuarie 2010", a precizat Udrea.

Ea a adăugat că "a existat cerere pentru finanţarea unor proiecte de acest fel din mediul privat, astfel încât hotelurile să poată beneficia de cofinanţări pentru încălzirea prin panouri solare, iar sezonul estival să poată fi prelungit", realtează NewsIn.

Ministrul interimar al Mediului a mai spus că în cele două sesiuni de depunere a proiectelor pentru Casa Verde de către autorităţile publice (a doua sesiune fiind încă în derulare) "nu se vor da toate fondurile disponibile".

"Fondurile nu vor putea fi cheltuite în acest an, dar dacă vom constata că e nevoie de fonduri suplimentare, le vom adăuga", a precizat Udrea.

Bugetul total pentru cele două etape ale programului Casa Verde este de 310 milioane lei (150 milioane lei, în prima etapă, respectiv 160 milioane lei în cea de-a doua).

M. Mediului creează Comisia Petrom


Elena Udrea a mai spus că ministerul Mediului va înfiinţa Comisia Petrom, care va verifica tehnologia de decontaminare a siturilor de reziduuri petroliere şi suma alocată pentru acest proces.

"Avem ca termen 31 decembrie 2009 pentru golirea batalurilor de şlam petrolier. Petrom are 44 de astfel de bazine cu reziduuri petroliere care trebuie decontaminarte în acest an, iar apoi ecologizate până la finalul lui 2010, conform angajamentelor României la UE", a explicat Udrea.

La ora actuală, la nivel naţional, există 50 de depozite de deversare a reziduurilor petroliere (bataluri de şlam) ce trebuie golite şi ecologizate până la finele anului în curs.

Costul procedurilor se ridică la circa 75 de milioane de euro.

România are proces la CEJ

România se află în procedură de infringment la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru nerespectarea angajamentelor asumate privind ariile protejate, a mai spus Udrea.

"Suntem la CEJ pentru că nu am fi dat suprafaţa exactă din teritoriul României ocupată de proiectul Natura 2000. S-a depăşit faza scrisorilor cu Comisia", a explicat Udrea, care a adăugat că România ar trebui să mai desemneze 22 de situri naturale pentru păsări.

După ce legea privind reorganizarea agenţiilor, asumată de guvernul Boc, va trece de Curtea Constituţională, Ministerul Mediului va înfiinţa o direcţie de management al ariilor protejate, a mai spus Udrea, şi a precizat că aceasta va facilita o mai bună accesare a fondurilor puse la dispoziţia României de Uniunea Euripeană.

Udrea: nu e nevoie de o lege a picnicului

Ministrul interimar al Mediului a declarat că nu este nevoie de o lege a picnicului, deoarece prevederile actuale privind interdicţia focului din legile agriculturii şi silviculturii sunt suficiente.

"Legea picnicului nu este un proiect în derulare la Ministerul Mediului. Consider că reglementările din legea agriculturii şi legea silviculturii privind interdicţia aprinderii focului în zone neprotejate sunt suficiente", a precizat Udrea.

Sâmbătă, directorul de programe al Asociaţiei Green Revolution, Cornel Belciug, declarase pentru NewsIn că asociaţia a lucrat cu specialişti din Ministerul Mediului şi cu o firmă de avocatură pentru a realiza o lege simplă, uşor de aplicat şi de înţeles, astfel încât oamenii să ştie ce au voie şi ce nu au voie să facă atunci când ies la picnic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite