Proces pentru viziuni ultraecologiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proces pentru viziuni ultraecologiste
Proces pentru viziuni ultraecologiste

Tim Nicholson, fost director al unei companii britanice, susţine că a fost concediat din cauza convingerilor sale „verzi“. Ecologistul s-a simţit discriminat pe seama „credinţei“ în schimbarea climei şi a câştigat dreptul de a da în judecată firma pe baza legii privind egalitatea angajaţilor.

Un caz juridic fără precedent se desfăşoară în prezent în Marea Britanie. Un director a fost concediat din cauza convingerilor referitoare la schimbările climatice care ar fi generate de populaţie.

Tim Nicholson, în vârstă de 42 de ani, a fost în perioada 2006-2008 angajat al firmei britanice Grainger, pe postul de director al departamentului de dezvoltare durabilă. Nicholson susţine că opiniile sale cu privire încălzirea globală sunt atât de puternice încât au condus la conflicte serioase cu personalul din conducerea companiei.

Trebuia să implementeze politici de mediu

Fostul angajat povesteşte că în departamentul său trebuia să se ocupe de crearea unor politici care să dovedească responsabilitatea de mediu a companiei.



În cadrul acestor măsuri, Nicholson intenţiona să reducă inclusiv zborurile cu avionul şi să solicite achiziţionarea unor maşini ecologice. Eforturile lui Nicholson de a introduce un sistem de management al emisiilor de dioxid de carbon generate de companie au fost împiedicate însă când departamentele de resurse umane şi contabilitate au refuzat să îi ofere accesul la datele necesare.

Ecologia, recunoscută ca religie în Anglia

Problema a fost dusă până în faţa instanţei, unde Nicholson a primit acordul din partea judecătorilor să-şi revendice concedierea pe baza legislaţiei privind drepturile egale la serviciu, indiferent de religia sau de concepţia filosofică a angajaţilor. Aceasta a intrat în vigoare în Marea Britanie din 2003. Şefii lui Nicholson au contestat poziţia fostului lor angajat.

Ei au argumentat că schimbările climatice nu sunt subiect de filosofie. „Încălzirea globală ţine de ştiinţă şi, prin urmare, convingerile în acest sens nu pot fi acoperite de legislaţie decât în momentul în care necesitatea măsurilor de reducere a emisiilor va fi dovedită ştiinţific“, susţin reprezentanţii Grainger.

Stil de viaţă

Nicholson este un ecologist în adevăratul sens al cuvântului: nu mai călătoreşte cu avionul, cumpără alimente produse la nivel local, a redus consumul de carne şi şi-a  transformat locuinţa într-una eficientă din punct de vedere energetic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite