Problemele hormonale pot fi tratate cu plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărarul, sânzienele şi zmeurul sunt câteva dintre remediile indicate în caz de tulburări endocrine. Preparatele din plante care acţionează la nivel hormonal trebuie luate pe durate limitate şi doar la recomandarea fitoterapeutului. Altfel, există riscul să apară reacţii adverse.

Dacă te confrunţi cu neplăcerile cauzate de instalarea menopauzei sau cu tulburări ale ciclului menstrual, dacă s-a instalat andropauza, suferi de afecţiuni tiroidiene, de pilozitate excesivă sau de disfuncţii sexuale, poţi recurge cu încredere la o serie de remedii naturiste. Condiţia este să iei aceste preparate respectând cu stricteţe dozele stabilite de specialistul fitoterapeut şi pe durata recomandată de acesta, deoarece unele plante au contraindicaţii sau pot produce efecte secundare. În plus, ţine cont de faptul că medicamentele clasice nu trebuie excluse nici chiar atunci când simptomele s-au atenuat, dacă medicul nu ţi-a recomandat acest lucru.

Zmeurul, de ajutor în problemele feminine

Tinctura din mlădiţe de zmeur, precum şi pulberea din muguri de zmeur sunt recomandate pentru diverse probleme ale aparatului genital feminin, precum amenoreea (lipsa ciclului menstrual), chisturile ovariene, tulburările cauzate de menopauză şi sindromul premenstrual. Beneficiile acestei plante se datorează conţinutului de fitoestrogeni, substanţe care se aseamănă ca efect hormonilor sexuali feminini.

„Se administrează în general extractul din mlădiţe de zmeur, timp de două-trei luni, putând fi asociat şi cu alte remedii din plante. Astfel, zmeurul corectează tulburările de natură hormonală, acţionând direct asupra axului hipotalamo-hipofizo-gonadic, reglează secreţia hormonală ovariană şi restabileşte echilibrul hormonal al femeii", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie. O altă plantă recomandată pentru atenuarea tulburărilor provocate de menopauză este lemnul-dulce. Remediul este indicat şi în caz de hirsutism, o tulburare manifestată prin dezvoltarea excesivă a pilozităţii de pe corp, de infertilitate sau de frigiditate. Îl poţi lua sub formă de infuzie, de tinctură sau de pulbere, în dozele şi pe durata recomandate de fitoterapeuţi.

Mărarul te scapă de părul în exces

Femeile al căror organism produce un surplus de hormoni sexuali masculini (testosteron) se pot confrunta cu hirsutism. Mărarul poate fi un ajutor de nădejde într‑o astfel de situa­ţie, substanţele din compoziţia sa echilibrând nivelul hormonilor feminini (estrogen şi progesteron). „Se pune câte o linguriţă de tinctură de mărar la 100 ml de apă şi se bea amestecul de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă", menţionează medicul Ruxandra Constantina

Sânzienele reglează funcţiile tiroidei

Tinctura de sânziene, precum şi cea de ovăz ajută la reglarea hormonilor tiroidieni, fiind indicate atât în caz de hipotiroidism, cât şi de hipertiroidism. Specialiştii recomandă câte o linguriţă de tinctură, diluată în 50 ml de apă, de trei ori pe zi. „Afecţiunile tiroidei trebuie tratate cu o deosebită atenţie. De aceea, tratamentele naturiste se vor urma în paralel cu medicaţia clasică.

Pentru hipotiroidie, este recomandată infuzia de creţişoară şi de coada-calului. Se beau două ceşti pe zi, dimineaţa şi seara, cu o jumătate de oră înainte de masă, timp de cel puţin o lună. Pentru hipertiroidie, se ia câte o linguriţă de ulei de porumb, presat la rece, de două ori pe zi", mai spune medicul.  În caz de hipotiroidie, sunt indicate şi suplimentele nutritive cu alge marine, cum ar fi cele pe bază de spirulină, dar şi decoctul, infuzia sau capsulele cu alge marine, acestea fiind cele mai bune surse naturale de iod.

Remedii pentru o viaţă sexuală mai bună

Dereglările hormonale sunt asociate adesea şi cu apariţia unor disfuncţii sexuale, precum frigiditatea sau impotenţa. Potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina, într-o astfel de situaţie, se recomandă preparate pe bază de rozmarin şi de vanilie, ambele remedii având acţiune afrodiziacă. De asemenea, în cazul ambelor sexe, se recomandă brânca-ursului, această plantă stimulând activitatea organelor genitale (ovarele şi testiculele) şi îmbunătăţind fluxul sangvin la acest nivel. Printre plantele indicate în caz de tulburări sexuale se numără şi ghimbirul, turnera aphrodisiaca sau damiana (plantă originară din America de Sud) şi ginsengul siberian.

Ginsengul, un aliat al bărbaţilor

În perioada andropauzei, bărbaţii pot lua suplimente naturale care ajută la reglarea hormonilor masculini, la recomandarea unui medic. Cele mai indicate combinaţii din plante sunt cele care conţin ginseng, ginkgo biloba, iarba-ţapului sau tribulus terrestris.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite