Pro şi contra terapiilor din plante în bolile de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 80 la sută din populaţia lumii apelează la remedii alternative atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate. La fel se întâmplă şi în cazul bolilor de inimă. Deşi beneficiile unor astfel de terapii asupra inimii sunt recunoscute, există şi o serie de restricţii în utilizarea lor.

La nivel global, afecţiunile cardiovasculare ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte rata de mortalitate, făcând anual circa 18 milioane de victime. De aceea, nu este de mirare că tot mai mulţi oameni ­caută diverse metode de a-şi proteja inima. Astfel, numeroase remedii naturale sunt utilizate pentru a atenua simptomele unor afec­ţiuni precum angina pectorală, ateroscleroza şi atacul de cord. Dintre acestea, coenzima Q10 şi păducelul, cu un conţinut bogat în flavonoide, sunt terapii de marcă în caz de insuficienţă cardiacă congestivă.

De asemenea, usturoiul, soia şi o serie de antioxidanţi, inclusiv betacarotenul, vitaminele E, C şi B6, precum şi polifenolii conţinuţi de uleiul de măsline sunt folosiţi pentru ­acţiunea lor de a reduce nivelul colesterolului „rău" şi de a-l creşte pe cel al colesterolului „bun". Iar dacă atât de multe persoane folosesc astfel de terapii asociate cu dietă, exerciţii fizice şi tratamente medicamentoase şi obţin rezultate bune, eficienţa lor este tot mai puţin contestată. Totuşi, ­acţiunea plantelor nu este ­inofensivă în orice condiţii.

Pro:Au acţiune largă

Unele remedii recomandate pentru tratarea bolilor de inimă au proprietăţi benefice şi în cazul altor boli, cum ar fi cancerul sau infecţiile. De exemplu, valeriana reduce frecvenţa şi intensitatea crizelor de angină pectorală, îmbunătăţeşte activitatea electrică a inimii, dar în acelaşi timp este indicată în caz de insomnii sau de tulburări emoţionale.

De asemenea, talpa-gâştei are acţiune hipotensivă şi sedativă, dar şi pro­prietăţi cicatrizante, antiinflamatoare şi antiinfecţioase. Vâscul scade tensiunea arterială şi are efecte vasodilatatoare, fiind recomandat şi pentru pro­prietăţile lui anticancerigene. În plus, ­studiile arată că uleiul de măsline consumat zilnic reduce la jumătate riscul de a face o boală de inimă, protejân­du‑te în acelaşi timp şi de afecţiuni gastrice, biliare, hepatice şi ale pancreasului, dar şi de diabet, de cancer şi de osteoporoză.

Contra:Nu sunt ­acoperite de asigurările de sănătate

În general, efectele celor mai multe tipuri de terapii alternative nu au fost dovedite ştiinţific şi nu sunt recomandate de forurile medicale competente. De aceea, nu sunt incluse în programele de Asigurări de Sănătate. Astfel, şedinţele de acupunctură, de chiropractică sau remediile fitoterapeutice trebuie plătite din buzunarul propriu.

Pro:Au costuri reduse

Nu doar ceaiurile din plante, ci şi alte terapii alternative, precum acupunctura sau cromoterapia au costuri mai reduse decât tratamentele convenţionale (intervenţia chirurgicală sau medicamentele). Cu toate acestea, nu este indicat să excluzi medicaţia alopată, remediile alternative fiind doar un adjuvant în tratamentul bolilor de inimă, contribuind mai mult la prevenirea acestora.

Contra: Pot avea efecte adverse

Dacă nu sunt recomandate de un specialist, ţinând cont de tratamentul alopat, şi când nu este respectat dozajul, unele remedii naturale pot accentua efectul medicaţiei clasice sau pot avea efecte adverse. Astfel, în doze mari, păducelul poate provoca scăderea bruscă a tensiunii arteriale, dureri de cap şi vărsături, iar vale­riana, folosită timp îndelungat, provoacă greaţă şi reduce capacitatea de concentrare.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Pentru orice afecţiune cardiovasculară, trebuie în primul rând să se consulte un car­diolog, care va prescrie tratamentul adecvat. În paralel, fitoterapeutul poate prescrie un tratament cu plante (cum ar fi păducel, valeriană, talpa-gâştei sau vâsc) care permite în timp diminuarea dozei medicamentelor alopate sau care ajută la potenţarea acestora. ­Însă atenţie, indicaţiile fitoterapeutului trebuie respectate cu stricteţe, deoarece poate apărea fenomenul de supradozare!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite