Prânzul bio, alternativa la mâncarea din legume tratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prânzul bio, alternativa la mâncarea din legume tratate
Prânzul bio, alternativa la mâncarea din legume tratate

Cerealele şi fructele din agricultura convenţională au resturi de pesticide, iar păsările şi porcii din crescătorii sunt îndopaţi cu nutreţuri. Ciorba ori tocăniţa pregătită din legume şi din carne luate de la supermarket sau de pe tarabele din piaţă este „asezonată“ cu îngrăşăminte chimice.

VEZI AICI O REŢETĂ DE PRÂNZ BIO

CITEŞTE ŞI:


Substanţele folosite pentru tratarea culturilor agricole obişnuite provoacă boli şi poluează pânza freatică. Ca alternativă, produsele biologice, mai scumpe, dar mai sănătoase câştigă teren.

Multe dintre roşiile, varza, morcovii şi, nu în ultimul rând, fructele comercializate pe piaţa românească provin din agricultura convenţională, au un aspect artificial şi niciun pic de gust.

Guliile, mazărea, fasolea verde, aduse de cele mai multe ori din Turcia, se coc pe drum sau în galantare. Cu toate că rămân săptămâni în şir viu colorate, îşi pierd calităţile nutritive şi devin doar surse de pesticide sau de aditivi alimentari.

„Legumele şi fructele obţinute din agricultura convenţională conţin reziduuri pesticide ce afectează organismul uman şi cresc riscul de cancer, iar puii, vitele sau porcii crescuţi în ferme sunt trataţi cu antibiotice şi cu hormoni”, spune Corina Aurelia Zugravu, specialist în igiena alimentaţiei şi în nutriţie.

Zarzavaturile eco, gustoase şi cu vitamine

 Prânzul bio este alternativa unei mese cu ingrediente din serele autohtone sau din cele turceşti ori italieneşti. „Alimentele ecologice nu au un conţinut nutritiv mult mai mare decât cele convenţionale. Însă, o roşie cultivată în regim bio, netratată cu pesticide, are miros şi gust şi-şi păstrează nealterate substanţele hrănitoare”, mai spune Corina Zugravu.

Specialiştii au făcut studii pentru a observa diferenţa dintre produsele convenţionale şi cele ecologice şi pentru a vedea ce impact au asupra sănătăţii. Testele au fost făcute pe animale, iar rezultatele au fost mereu favorabile consumului de alimente bio. Astfel, iepurii de casă, păsările sau şobolanii preferă hrana ecologică, având un instinct de conservare mai dezvoltat decât oamenii.

Doar 1% din români mănâncă bio

Deşi cercetările ştiinţifice arată că mâncarea ecologică fereşte de multe boli, doar 1% din români au pe masă alimente eco.

Preţul prea mare, dar şi producţia bio foarte mică din România se numără printre motivele ce fac ca bioconsumatorii să fie foarte puţini. Cu toate acestea, au apărut magazine de profil şi restaurante în care pentru bani destul de mulţi, clienţii pot comnda un prânz bio.

Legume „curate“, în sere private

image

Marfa din magazinele eco câştigă teren în faţa celei din supermarketuri   Foto: Marian Vilău



„Avem deja clienţi fideli. Gătesc zilnic după reţete bio, iar pentru prânz am persoane care şi-au făcut deja abonament. Supele-cremă, pilaful, salatele şi tocăniţele, toate făcute din legume cultivate ecologic, sunt foarte apreciate. Ingredientele pe care le folosesc sunt luate de la producători autorizaţi bio şi mereu proaspete”, spune Violeta Dincă, proprietara unui restaurant ecologic din Capitală.

Preţurile pentru o masă bio sunt în medie cu peste 40% mai mari decât cele obişnuite. „Şi în gospodăriile tradiţionale putem spune că se cultivă legume «curate», cu condiţia ca pământul să nu fie tratat, iar animalele să nu fie hrănite cu nutreţuri concentrate şi nici să nu li se administreze antibiotice. Toate aceste chimicale trec în hrană şi afectează organismul uman”, susţine Corina Zugravu. Au apărut şi în România sere ecologice, cum ar fi cea din localitatea Dor Mărunt, judeţul Călăraşi.

„Ardeii, roşiile şi celelalte verdeţuri le luăm de la Dor Mărunt. Sunt cultivate ecologic şi în timpul transportului nu se alterează, deoarece distanţa este mică”, afirmă Bogdana Ghinescu, şefa unui magazin bio din Bucureşti. „Sunt mulţi clienţi care se aprovizionează de la noi şi-şi pot găti acasă un prânz sănătos. Mai ales că, pe lângă zarzavaturi, pot cumpăra din magazin şi lapte, brânză sau ouă pe care le achiziţionăm tot de la producătorii autohtoni, autorizaţi bio”, sus­ţine Bogdana Ghinescu.

Model italian: dejun bio în grădiniţe şi în şcoli

Elevii  din Florenţa şi Milano au zilnic un prânz bio, cu ingrediente procurate direct de la fermierii autohtoni. Cantinele din aceste şcolile au şi automate cu lapte proaspăt şi fructe organice, certificate ecologic, iar alimentele ce conţin chimicale sunt din ce în ce mai puţine în meniul copiilor.

În toate statele Uniunii Europene, alimentele bio sunt mai scumpe decât cele produse în sistem convenţional. În ţara noastră însă, preţul alimentelor este aproape dublu faţă de cel al produselor clasice şi mult peste jumătate din alimentele ecologice din România provin din import.

În România, sărăcie de alimente ecologice

Spre deosebire de celelalte state europene, în ţara noastră există puţini agricultori care pot obţine recolte autorizate bio. De aceea, nici oferta autohtonă a acestor produse nu este mare sau diversificată, iar multe dintre ingrediente sunt aduse din import.

Motive pentru a alege hrana bio

1. Pesticidele, erbicidele şi fungicidele sunt otrăvuri destinate eliminării dăunătorilor ce apar pe terenurile cultivate cu plante agricole sau cu zarzavaturi. Ele poluează mediul, iar atunci când pătrund în alimente pot provoca multe boli.

image


2. Gospodăriile sau fermele ecologice se bazează pe excluderea acestor îngrăşăminte chimice, pentru obţinerea cărora se foloseşte multă energie. Pentru culturile bio se folosesc îngrăşăminte naturale, iar distanţele pe care le parcurg trebuie să fie mai mici, făcându-se astfel economie de combustibil.

3. Preţul alimentelor convenţionale nu reflectă cheltuielile suplimentare. Deşi par mai scumpe, alimentele ecologice nu au taxe ascunse, cum ar fi testarea pesticidelor, depozitarea sau eliminarea deşeurilor periculoase.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite