Plante de leac pentru bolile de ficat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te simţi obosit în permanenţă, eşti balonat şi nu ai poftă de mâncare, este posibil să ai o afecţiune hepatică. Natura îţi vine în ajutor şi în acest caz. Iată câteva plante care protejează ficatul.

Rostopasca, regenerator hepatic

image


Rostopasca, renumită pentru tratarea ficatului, este eficientă în ameliorarea hepatitei acute şi cronice. Cea mai frecventă formă de hepatită este cea de origine virală generată de virusul A și B. Rostopasca se foloseşte sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată și mărunţită şi o cană de apă clocotită.

Se bea câte o gură de ceai la trei ore. Pe lângă efectul de tonic şi regenerator hepatic, ceaiul de rostopască are și rol de drenor hepatic şi biliar, colagog (stimulează secreţia de bilă) şi coleretic (favorizează eliminarea bilei).

Anghinarea, eficientă în preciroză

image


Frunzele de anghinare au proprietăţi hepatoprotectoare, fiind folosite îndeosebi în cazurile de preciroză, dar şi de hepatită subacută şi cronică. Se administrează tot sub formă de infuzie (o linguriţă de frunze la 250 de ml apă) şi se beau câte două căni pe zi.

După două săptămâni, se recomandă folosirea a două linguriţe de plante. Deoarece frunzele de anghinare sunt greu de găsit în magazine, poţi căuta la plafar această plantă sub formă de drajeuri sau soluţie.

Gălbenelele au acţiune antiinflamatoare

image


Gălbenelele şi sunătoarea pot face minuni pentru persoana care are o afecţiune a ficatului. Uleiul volatil din sunătoare şi substanţele active din gălbenele au acţiune antiinflamatoare și sunt un bun pansament pentru ficat. În plus, colina din sunătoare împiedi­că "îngrăşarea" ficatului.

Infuzia obţi­nută din cele două plante este folosită în ameliorarea hepatitei cronice evolutive, precum și a enterocolitelor şi a constipaţiilor. Infuzia se face dintr-o linguriţă de sunătoare şi una de gălbenele, la care se adaugă 200 ml de apăclocotită. A­mes­tecul se la­să acoperit timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea jumătate în jurul orei 18,  iar cealaltă jumătate înainte de culcare. Cele două plante pot fi combinate cu cicoare.

Armurariul stimulează sinteza proteinelor

image


Această plantă ajută la regenerarea celulelor din ficat şi protejează integritatea membranelor celulelor hepatice. De asemenea, intensifică sinteza proteinelor în organism. Se poate folosi sub formă de infuzie, din care se beau câte trei căni pe zi: prima cană se consumă înaintea micului dejun, fiind însoțită de un repaus, timp de 20 de minute.

Celelalte două căni se beau după celelalte două mese. Cura durează două săptămâni. Frunzele de armurariu se folosesc în maximum 24 de ore de când le-ai măcinat, altfel devin hepatotoxice.

Specialistul nostru

Ovidiu Bucișcanu, cercetător ştiinţific în medicină alternativă Fundaţia Aquarius

Afecţiunile hepatobiliare, foarte frecvente în rândul populaţiei, determină tulburări ale procesului de digestie, dar și consecinţe neurologice. Produsele de origine vegetală au o biodisponibilitate crescută, comparativ cu tratamentul cu medicamente de sinteză şi dau rezultate mai bune în cazul afecţiunilor hepatice. În plus, nu prezintă contraindicaţii și nici nu dau efecte secundare.

Deoarece fitoterapia dispune de un număr impresionant de plante cu acţiune în domeniul afecţiunilor hepatobiliare, ele se pot alege în funcţie de starea particulară a fiecărui bolnav.

Renunţă la mâncărurile "grele"

În timpul folosirii ceaiurilor, nu se consumă hrană greu digerabilă, care să solicite ficatul, cum ar fi prăjelile, grăsimile şi carnea de porc. În plus, trebuie să renunţi la fumat şi alcool.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite