Un Nobel pentru salvatorii Planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un Nobel pentru salvatorii Planetei
Un Nobel pentru salvatorii Planetei

Prestigioşi oameni de ştiinţă cer Comitetului Nobel să introducă distincţii pentru cei care luptă în domeniul Mediului. Fostul vicepreşedinte american Al Gore, care s-a remarcat pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, a primit în 2007 Premiul Nobel pentru Pace.

Zece oameni de ştiinţă şi ingineri de renume au trimis o scrisoare Comitetului Nobel prin care au solicitat introducerea unor noi categorii în rândul faimoaselor premii ştiinţifice.

Ei cer să fie recompensate şi cercetări aplicate, nu doar cele de bază, în domenii ca protecţia mediului sau genetică.

„Comitetul Nobel ar putea ajunge să ignore inovaţiile din domeniul ştiinţelor mediului, al sănătăţii publice sau al geneticii, în condiţiile în care aceste cercetări nu se încadrează exact în categoriile existente”, spune Tim Hunt, unul dintre membrii grupului şi laureatul Nobel pentru medicină în 2001.

Michael Sohlman, directorul executiv al Comitetului Nobel, consideră că este inutilă acordarea unor premii pentru mediu sau sănătate publică. „Savantul francez Luc Montagnier şi colegul său  Françoise Barré-Sinoussi au împărţit premiul Nobel pentru Medicină în 2008,  acordat pentru cercetarea virusului HIV”, argumentează el.

În acelaşi context, Sohlman aduce în vizor şi exemplul lui Al Gore şi al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, care au primit premiul pentru Pace în 2007 pentru eforturile lor în culegerea  şi popularizarea informaţiilor privind impactul acţiunilor omului asupra schimbărilor de mediu.

Potrivit lui Hunt însă, tocmai faptul că acţiunile în domeniul schimbărilor climatice au primit un Premiu Nobel pentru pace este dovada cea mai clară a necesităţii includerii unor noi categorii. „Dacă nu se va lărgi sfera Nobelurilor, premiul pentru Pace riscă să devină un panaceu pentru cele mai diverse lucruri”, mai spune cercetătorul.

Premii cu tradiţie

Comitetul Nobel acordă în prezent premii anuale pentru trei categorii ştiinţifice: fizică, chimie, medicină sau fiziologie. Există, de asemenea, premii Nobel pentru literatură sau pentru promovarea păcii.

Fundaţia a adăugat o a şasea categorie în 1968 – ştiinţele economice – cu toate că acest premiu, numit oficial Premiul pentru Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel, este finanţat de Banca Centrală a Suediei, Sveriges Riksbank.

Purtând numele lui Alfred Nobel, inventatorul suedez al dinamitei, cel care a stabilit aceste distincţii prin testamentul său, premiile Nobel au fost acordate aproape în fiecare an începând cu 1901, cu pauze în special în timpul celor două războaie mondiale.

Semnatarii scrisorii către Comitetul Nobel recunosc faptul că premiile din categoriile existente au la bază testamentul lui Nobel, însă susţin că acesta nu a putut anticipa ameninţări precum schimbările climatice sau virusul HIV/SIDA.

image

Dacă nu se va lărgi sfera Nobelurilor, Premiul pentru Pace riscă să devină un panaceu pentru cele mai diverse lucruri.

image


Tim Hunt
laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în 2001

„Un Adevăr Incomod“

Al Gore a fost recompensat, în 2007, pentru popularizarea informaţiilor privind consecinţele schimbărilor climatice. Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat lui şi Comitetului Internaţional pentru Schimbări Climatice, ai cărui reprezentanţi i-au furnizat fostului vicepreşedinte al SUA studii ştiinţifice referitoare la încălzirea globală.

Gore a realizat controversata peliculă „Un Adevăr Incomod”, ce trage un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite