Curs de apă otrăvit la Petroşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curs de apă otrăvit la Petroşani
Curs de apă otrăvit la Petroşani

Mii de peşti morţi au fost descoperiţi în pârâul Maleia, ce traversează centrul municipiului şi se varsă apoi în Jiul de Est. O eventuală cauză a incidentului ar putea fi o deversare a unei substanţe folosite la spălarea lânii.

Mai mulţi localnici din Petroşani au semnalat, luni seara, un dezastru ecologic, după ce au văzut că în apele pârâului Maleia, ce trece prin centrul oraşului, o mulţime de peşti morţi plutesc la suprafaţă. Incidentul a fost localizat între sediul Companiei Naţionale a Huilei şi Piaţa Agroalimentară.

„Am trecut către piaţă să-mi iau pâine şi, când m-am uitat peste pod, am văzut că era alb. Era plin de peşte mort. Cred că au fost otrăviţi“, spune Ion M., unul dintre localnicii care au semnalat dezastrul ecologic.

La faţa locului au ajuns mai multe echipe de la Poliţie, iar comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au început o anchetă. De asemenea, mai mulţi specialişti de la Direcţia Apele Române Jiu din Petroşani, împreună cu o echipă de medici veterinari de la Direcţia Sanitar-Veterinară Hunedoara au inspectat pârâul şi au prelevat probe atât de apă, precum şi peşti morţi, astfel încât să identifice substanţa ce a determinat mortalitatea piscicolă.

Rezultatele analizelor, peste câteva zile

„Probele vor fi trimise la analize de laborator, atât cele de apă, cât şi cele de peşte. În câteva zile vom avea un răspuns. Există şi posibilitatea ca peştii să fi murit din cauza lipsei oxigenului din apă, deoarece în zona respectivă cursul pârâului este foarte scăzut şi, în consecinţă, apa e lipsită de oxigen. Suspect este însă faptul că nu a fost înregistrat acest dezastru până acum, când debitul apei a fost la fel, iar temperaturile mai ridicate, ceea ce ne face să credem că este vorba totuşi despre un accident sau o poluare intenţionată. Totuşi, nu ne putem pronunţa pentru moment, ci numai după analize amănunţite“, a declarat şeful Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Petroşani, dr. Octavian Popescu.

O eventuală cauză a incidentului ar putea fi deversarea în apele pârâului a unei substanţe folosite pentru spălarea lânii oilor de către localnicii care au gospodării în amonte de locul unde au fost găsiţi peştii morţi.

„Posibil să fie ceva folosit la spălatul lânii de oaie, au dat cu ea şi a omorât tot. Vedeţi că este numai specia mreană, asta este mai sensibilă şi nu rezistă ca celelalte specii“, spune Anghel N., un alt localnic. Pe albia pârâului Maleia de la poalele masivului Parâng şi până la vărsarea apei în Jiul de Est din Petroşani sunt aproape nouă kilometri. Pe această porţiune sunt sute de localnici care au gospodării, iar activitatea lor de bază este păstoritul.

Mortalitate piscicolă a mai fost semnalată şi la vărsarea pârâului Maleia în apele Jiului de Est. Poluarea nu s-a extins însă şi pe ceilalţi afluenţi ai râului.

„Este vorba despre un incident de mediu. În urma inspectării buletinelor de analiză se va stabili ce soluţie a fost depistată în probele de apă şi în cele de animal. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţii şi este o faptă neintenţionată, amenda este de la 30.000 la 60.000 de lei. Dacă fapta a fost intenţionată, discutăm de o infracţiune pentru care se face dosar penal“, a declarat inspectorul-şef al Gărzii de Mediu, Cristian Moldovan.

Amendă de până la 60.000 de lei

În cazul în care ancheta demonstrează că este vorba despre o faptă neintenţionată, amenda este între 30.000 şi 60.000 de lei. Dacă se dovedeşte că fapta a fost intenţionată, se întocmeşte dosar penal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite