Pepinieră de plopi hibrizi pentru energie „verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna arădeană Bata va fi înfiinţată o pepinieră de plopi hibrizi, de pe urma cărora localnicii vor beneficia de energie termică şi electrică.Cele trei milioane de puieţi care vor fi plantaţi sunt obţinuţi într-un laborator special de către o companie germană. Plopii vor ajunge la maturitate în doar cinci ani.

Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, a spus că germanii au luat în arendă 100 de hectare de teren, pe care va fi amenajată pepiniera.

„În niciun caz hibridarea puieţilor nu a fost obţinută prin modificare genetică. Calitatea plopilor este certificată de documente, mai ales în contextul în care comuna Bata reprezintă un sit protejat Natura 2000“, ne-a precizat Micurescu.

 Compania germană a dus deja la Bata 500.000 de puieţi de plop hibrid şi intenţionează ca până la sfârşitul verii să planteze trei milioane de puieţi. Hibridul de plop are o mare valoare calorică, similară lemnului de esenţă tare şi are o creştere rapidă.

Apă din mureş

Puieţii se cultivă în condiţii riguroase, având nevoie de multă apă pentru creştere şi dezvoltare, potrivit primarului. Micurescu a mai spus că apa necesară este asigurată de râul Mureş, care curge prin apropierea comunei Bata. 

După cinci ani de la plantare, hibrizii de plop se recoltează, se toacă şi se brichetează. Produsul obţinut va fi folosit în centralele termice de producere a energiei electrice şi termice. Reprezentanţii companiei germane au transportat la Bata utilajele necesare plantării puieţilor, precum şi pe cele folosite la irigarea lor.

„Vom furniza energie în reţeaua naţională“

Micurescu a mai adăugat că plopii vor ajunge la maturitate în circa cinci ani. Potrivit primarului, există la nivelul comunei Bata un proiect de construcţie a unei microcentrale ce va fi alimentată cu produsele obţinute din plopii hibrizi. „Prin această centrală vom reuşi să furnizăm energie «verde» în reţeaua naţională, aşa cum se face în ţările occidentale. Acesta este de fapt şi scopul final al exploatării pepinierei de plopi“, a mai spus primarul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite