Păpădia, o plantă cât o farmacie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păpădia este un drenor hepatic excelent, un diuretic natural eficient şi un puternic antioxidant. În acelaşi timp, planta este un tonic general, normalizează circulaţia sângelui şi contribuie la combaterea anemiei.

Pentru proprietăţile terapeu­tice, planta este valorificată în întregime: rădăcina, floarea, frunzele şi tija. Din vremuri îndepărtate, în medicina populară, infuzia din frunze de păpădie era băută în loc de apă în bolile de ficat, iar ceaiul din rădăcini era indicat în bolile de rinichi şi în caz de hemoragie. Până astăzi, s-a constatat că păpădia însumează indicaţii terapeutice pentru 90 de boli.

Stimulează funcţiile ficatului

Sucul păpădiei are o influenţă benefică asupra sistemului hepatic, inclusiv asupra funcţionării bilei. Extractul de păpădie, obţinut prin stoarcerea plantei, stimulează considerabil secreţia de bilă, reglează contracţiile vezicii biliare, fiind indicat în insuficienţă hepatică, în cazul bolnavilor de hepatită şi de ciroză hepatică. Când păpădia este presată, din tulpina plantei curge un suc lăptos. Cinci linguriţe de suc se amestecă cu câte o linguriţă de lapte şi de miere. Din acest tonic se administrează câte 50-100 mg pe zi, un interval de două săptămâni pe lună.

În afara sezonului de viaţă a plantei, pentru conservarea sucului de păpădie, acesta trebuie transformat într-o tinctură alcoolică, preparată amestecând următoarele ingrediente: 100 g suc de păpădie, 18 ml de alcool de 90 de grade, 15 g de glicerină şi 17 ml de apă. Din acest leac se administrează câte două linguriţe pe zi, înaintea meselor principale, vreme de 20 de zile pe lună. În dischinezii biliare, se recomandă decoctul de păpădie preparat din două linguriţe de plantă, care se fierb zece minute în 250 ml de apă. Se consumă câte două căni cu ceai pe zi, iar terapia trebuie continuată timp îndelungat.

Pune rinichii la treabă

Deoarece este bogată în potasiu, păpădia, folosită sub formă de infuzie sau de decoct, este un excelent diuretic. Infuzia se prepară din una-două linguriţe de plantă întreagă, culeasă cu rădăcină cu tot, care se usucă, se mărunţeşte şi se infuzează în 250 ml de apă clocotită, zece minute. Se consumă câte trei-patru căni cu ceai pe zi, la indicaţia terapeutului.

Combate anemia

Frunzele proaspete, florile şi rădăcinile păpădiei sunt valorificate în diferite reţete. Vinul, dulceaţa, salata, siropul şi nectarul preparate din plantă stimulează pofta de mâncare şi combat anemia. Pentru prepararea vinului de păpădie, se folosesc trei căni cu boboci de păpădie, 150 g de zahăr nerafinat, coaja rasă de la o jumătate de lămâie şi un litru de ţuică de secară. Se curăţă bobocii de petalele verzi, se pun într-un vas în care se adaugă celelalte ingrediente, lăsându-le la macerat timp de 14 zile. Apoi lichidul se strecoară şi se consumă (câte două linguri) ca aperitiv, înaintea meselor.

Un medicament cu compoziţie complexă

În compoziţia păpădiei a fost identificat un valoros concentrat de elemente vitale: substanţe antibiotice, proteine, glucoză, vitamine, minerale, ceară, răşină, zahăr şi un principiu amar, taraxicina, foarte utilă în afecţiunile digestive. Specialiştii apreciază că păpădia are un conţinut mai mare de vitamina A decât morcovii. Mai mult, fiind foarte bogată în fibre vegetale, planta împiedică asimilarea excesului de zahăr în organism şi stimulează digestia.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie, reflexoterapie

Păpădia este una dintre plantele tonice amare foarte utilizate şi apreciate în fitoterapie, încă din Antichitate, datorită proprietăţilor sale terapeutice. Compoziţia chimică atât de complexă îi conferă efecte benefice atât în scop profilactic (este una dintre plantele utilizate în cura periodică de detoxifiere), cât şi curativ, în tratamentul unor afecţiuni cronice. Efectele terapeutice sunt obţinute din întreaga plantă: din rădăcină, tije proaspete, flori şi din frunze. În primul rând, păpădia are acţiune diuretică şi detoxifiantă, de curăţare a sângelui şi de eliminare a excesului de apă. Planta favorizează circulaţia sangvină, îmbunătăţeşte digestia şi combate constipaţia. Totodată, reglează glicemia, scade nivelul colesterolului „rău" şi creşte pofta de mâncare.

Truc

Pentru combaterea artritei, se înlocuieşte cafeaua cu o infuzie din două linguriţe de rădăcină de păpădie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite