Panourile solare, obligatorii pentru casele nou-construite din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile solare, obligatorii pentru casele nou-construite din Spania
Panourile solare, obligatorii pentru casele nou-construite din Spania

Locuinţele nou-construite, cu o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi, trebuie să fie dotate cu sisteme ce utilizează energia de la soare pentru a asigura necesarul de apă caldă menajeră în proporţie de 70% în regiunile din sudul Spaniei şi de 50% în celelalte zone de pe teritoriul ţării. Obligativitatea montării panourilor solare pe case va reduce cu 30-40% consumul de energie electrică, iar cantitatea de emisii poluant

Ministerul spaniol al Locuinţei obligă dezvoltatorii imobiliari să doteze toate construcţiile noi din Spania cu panouri solare. Noul Cod Tehnic pentru Constructori prevede ca, începând cu data de 29 martie, o parte din energia termică utilizată pentru încălzirea apei pentru locuinţe să provină din surse de energie regenerabile.

Este vorba doar despre locuinţele nou-construite sau despre casele la care se fac lucrări de extindere a suprafeţei, pentru care este necesară o altă instalaţie de alimentare cu apă caldă.

În cazul locuinţelor din sudul Spaniei, panourile solare instalate trebuie să furnizeze 70% din energia necesară pentru încălzirea apei, în timp ce în restul ţării acestea trebuie să genereze energie suficientă pentru 50% din necesarul de apă caldă menajeră.

Estimările făcute de cei de la Ministerul Locuinţei arată că dotarea locuinţelor cu panouri solare va reduce consumul de energie electrică cu 30-40%, iar cantitatea de emisii poluante se va diminua cu până la 55 de procente.

Încă din perioada în care legea era doar în stadiu de proiect, adică în vara anului 2004, Ministerul Locuinţei din Spania a stabilit câţiva dintre parametrii tehnici prevăzuţi de noile reglementări. Este vorba despre dimensiunile clădirii pentru care va fi obligatorie instalarea unor panouri solare.

Astfel, specialiştii ministerului au decis, încă de acum cinci ani, ca folosirea energiei solare pentru încălzirea apei menajere să fie obligatorie doar pentru clădirile ce depăşesc 1.000 de metri pătraţi. Tot atunci s-a stabilit ca dimensiunile panourilor solare montate să fie de minimum 30 de metri pătraţi pentru o suprafaţă de locuit de 1.000 de metri pătraţi.

Singura zonă a Spaniei unde montarea panourilor solare este susţinută financiar de către stat este Andaluzia. Administraţia locală subvenţionează 40% din valoarea instalaţiei. Condiţia impusă este ca fiecare metru pătrat de instalaţie să depăşească 500 de euro.

În ceea ce priveşte preţurile, pentru o familie de patru membri, care locuieşte într-o casă cu trei camere, două băi şi bucătărie, instalarea unor panouri solare costă aproximativ 4.500 de euro. În acest preţ sunt incluse patru panouri, o pompă de apă şi o baterie. Un astfel de sistem poate oferi energie electrică timp de patru ore.

Cresc preţurile locuinţelor

Inconvenientul pe care îl reclamă majoritatea dezvoltatorilor imobiliari ţine de preţul mai piperat pe care îl vor avea casele sau apartamentele dotate cu panouri solare. Astfel, potrivit informaţiilor Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Spania, preţul unui apartament dotat cu panouri solare ar putea creşte cu până la 5.000 de euro faţă de cel al unui apartament construit după vechile reglementări.

Montarea panourilor solare nu înseamnă renunţarea definitivă la instalaţiile de gaz. Panourile solare au o durată de producţie de aproximativ cinci-şase ore pe zi. Pentru restul timpului este nevoie ca instalaţiile pe gaz sau curent să suplinească necesarul de energie. De asemenea, există zile în care cerul este înnorat, iar panourile un pot să-şi încarce suficient bateriile pentru a putea produce energie. În aceste momente, vor intra în funcţiune instalaţiile convenţionale.

Locul 12 la folosirea energiei regenerabile

Primele blocuri dotate cu panouri solare au fost construite în Barcelona. A doua zonă care a doptat aceste sisteme pentru încălzirea apei în locuinţele blocurilor nou-construite a fost Madrid. Primele apartamente care utilizau energia solară ca sursă de încălzire s-au construit încă din anul 2003.

La ora actuală, Spania se află pe locul 12 în topul ţărilor care folosesc energia solară ca sursă de încălzire.
În prezent, cele mai multe panouri solare au fost instalate în Murcia, Alicante şi Castellon, în general în zonele în care soarele este prezent mai mult timp.

Case „eco“ în toată Europa, din 2019

Parlamentul European a votat, în luna aprilie a acestui an, revizuirea legislaţiei privind eficientizarea energetică a clădirilor. Conform modificărilor adoptate, începând din anul 2019, toate clădirile nou-construite în statele din Uniunea Europeană trebuie să se autosusţină din punct de vedere energetic, respectiv să producă egalul cantităţii de energie pe care o consumă.

Primele construcţii care vor trebui să respecte noile reglementări sunt clădirile publice, pentru care s-a stabilit ca termen de conformare anul 2016.

Valabil şi pentru clădirile renovate

Noile standarde se aplică şi în cazul tuturor clădirilor care urmează să fie renovate.Metodele prin care se poate realiza reducerea consumului de energie vizează sistemele de izolaţie, de încălzire sau de răcire, ferestrele duble, iluminatul energetic sau utilizarea unor contoare mai performante pentru monitorizarea consumului.

image

Peste 10 ani, toate construcţiile noi trebuie să producă energia pe care o consumă

Totodată, noile standarde iau în considerare folosirea sistemelor de încălzire bazate pe surse regenerabile de energie.
Datele statistice arată că, la nivelul Uniunii Europene, consumul clădirilor reprezintă 40 de procente din consumul total de energie, potrivit organizaţiei World Wide Fund for Nature România. În acelaşi timp, 36% din energia utilizată de construcţiile europene este producătoare de emisii poluante.

„Potenţialul clădirilor de a consuma mai puţină energie şi de a produce energie regenerabilă este imens. Prin implementarea măsurilor de eficienţă energetică se îmbunătăţeşte securitatea energetică, se reduc emisiile de gaze, se încurajează dezvoltarea tehnologică şi se creează noi locuri de muncă”, a declarat responsabilul WWF de Politici Europene, Arianna Vitali Roscini.Votul forului european urmează să fie confirmat de Consiliul Miniştrilor pe parcursul acestui an.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite