Viitorul Pământului depinde de o cifră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul Pământului depinde de o cifră
Viitorul Pământului depinde de o cifră

Menţinerea sub control a emisiilor de dioxid de carbon este vitală pentru soarta omenirii, sunt de părere experţii internaţionali. Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a prezentat public un scenariu privind reducerea emisiilor de carbon din zona cu cel mai mare impact: producerea energiei.

Mai citeşte şi:


Scenariul a fost elaborat în vederea Conferinţei ONU asupra schimbărilor climatice, care va avea loc în decembrie, la Copenhaga, pentru a permite experţilor să îşi exprime părerile asupra viabilităţii acestui proiect.

În principiu, autorii studiului au pornit de la ideea că ţinta pentru limitarea emisiilor de carbon în atmosferă trebuie fixată la 450 părţi per milion (ppm).

Deşi limita dincolo de care intervin schimbări climatice este de 350 ppm, experţii sunt de părere că, în actualele condiţii, aceasta nu poate fi atinsă. În prezent, concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă este de 390 ppm. La 450 ppm emisii de carbon în atmosferă, temperatura globală va creşte, dar numai cu două grade Celsius, limită care este considerată acceptabilă.

Criza economică a fost de folos

Directorul executiv al AIE, Nobuo Tanaka, a afirmat că emisiile de carbon în ultimul an au fost mai mici cu 5% decât se estima, chiar şi în absenţa unor măsuri antipoluare, datorită reducerii activităţii economice, cauzată de criza globală. El a afirmat că această reducere trebuie privită ca o oportunitate pentru măsuri care să conducă la un viitor cu energii curate.

Tanaka a vorbit despre responsabilitatea producătorilor de energie în poluarea cu carbon.

În 2007, energeticienii se fac vinovaţi de 41% din carbonul eliberat în atmosferă, care atinge aproape 29 de miliarde de tone. Proiecţiile pentru anul 2030 prevăd creşterea acestui procentaj până la 44%, dintr-o cantitate mult mai mare de carbon, de peste 40 de miliarde de tone. Scenariul elaborat de AIE prevede scăderea, până în 2030, a cantităţii de carbon emis în atmosferă, la 26,4 miliarde de tone, din care poluarea provenită din producerea energiei să ocupe doar o treime.

„Mesajul este simplu şi direct: dacă lumea va continua să funcţioneze pe baza actualelor politici în privinţa energiei şi climatului, consecinţele schimbărilor climatice vor fi severe. Energia este în miezul problemei şi, din acest motiv, trebuie să fie şi în miezul soluţiei”, a subliniat directorul executiv al AIE.

Încălzirea globală, o problemă a tuturor

Românii au început să devină şi ei conştienţi de impactul poluării asupra climei. Sute de elevi suceveni au ţinut să marcheze Ziua Internaţională pentru Climat, la sfârşitul lunii octombrie, printr-o acţiune specială care să atragă atenţia asupra pericolelor încălzirii globale. Elevii s-au aşezat  în parcarea unui complex comercial, în aşa fel încât să formeze numărul 350.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite