Ministrul Mediului vrea taxa pe PET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului vrea taxa pe PET
Ministrul Mediului vrea taxa pe PET

Nicolae Nemirschi ar putea introduce până la finele anului garanţia pentru returnarea sticlelor din plastic. Ministrul doreşte să cureţe România de PET-uri şi spune că sistemul „buy-back“ trebuie să înceapă în hipermarketuri, deoarece acestea au spaţii de depozitare.

Mai citeşte şi:


Cotidianul „Adevărul“ a început luna trecută o campanie intensivă pentru introducerea sistemului „buy-back“, de răscumpărare a sticlelor din plastic. Reprezentanţii societăţii civile s-au alăturat campaniei, spunând că o vor susţine până la capăt.

Autorităţile de mediu au considerat că implementarea acestui sistem în România ar scăpa ţara de invazia plasticului. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, răspunde favorabil tuturor acestor mesaje şi se alătură campaniei anti-PET.

El a declarat ieri într-o conferinţă de presă, la Arad, că se gândeşte să introducă până la finele anului „taxa pe PET“. El a precizat că este vorba de „o garanţie de returnare“, şi nu de o taxă obişnuită, potrivit Mediafax.

Ministrul a afirmat că proiectul urmează să fie aplicat pentru început în hipermarketuri. Nicolae Nemirschi a mai spus că România are încă probleme în domeniul colectării selective a deşeurilor, motiv pentru care oamenii „pot fi determinaţi printr-o recompensă“ să recicleze PET-urile.

„Este nevoie, pentru că lucrurile au scăpat deja de sub control privind colectarea selectivă, în sensul că nu se face. Oamenii s-au obişnuit cu taxa pentru pungi, dar pentru PET-uri va fi o garanţie de returnare“, a precizat ministrul Mediului, citat de Mediafax.

Nemirschi a afirmat că sistemul de garanţie pentru returnarea sticlelor din plastic poate fi aplicat până la sfârşitul anului şi că proiectul trebuie să înceapă în hipermarket-uri, care au capacităţi de depozitare.

„Vrem să curăţăm ţara de PET-uri, dar intervin şi mecanisme economice complicate.  Nu putem să obligăm acum toate buticurile sau magazinele de cartier, pentru că nu ar avea spaţii de colectare. Garanţia va consta în valoarea produsului, care să fie plătită sau să se poată cumpăra din magazin. Nu putem spune acum cât va fi exact această garanţie“, a precizat ministrul.

Fondul de Mediu răspunde afirmativ

Vlad Marcoci, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) declara săptămâna trecută, într-un interviu pentru „Adevărul“ că sistemul de răscumpărare a PET-urilor reprezintă o variantă pentru a scăpa de sticlele goale din plastic.

El spunea că AFM ar putea finanţa automatele pentru PET-uri ce vor fi instalate în supermarketuri. Marcoci susţinea că „buy-back-ul“ pentru PET-uri poate fi finanţat din taxa pe pungile din plastic. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite