Garanţia pe PET va scăpa ţara de invazia plasticului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garanţia pe PET  va scăpa ţara de invazia plasticului
Garanţia pe PET va scăpa ţara de invazia plasticului

„Curăţarea“ României nu se poate realiza doar prin măsuri de educare a populaţiei şi prin acţiuni de ecologizare singulare. Participanţii la Şcoala de vară de ecologia lacurilor, din Potoci, Neamţ, sunt convinşi că singura soluţie pentru stoparea poluării cu PET este introducerea sistemului „buy-back“.

Introducerea garanţiei pentru fiecare sticlă din plastic comercializată în România este singura soluţie pentru stoparea poluării cu aceste tipuri de ambalaje. Aceasta este concluzia la care au ajuns cursanţii care au participat la Şcoala Internaţională germano-română de vară de limno-ecologie. Cursurile pentru protecţia mediului s-au ţinut între 24 august şi 5 septembrie la Potoci, în judeţul Neamţ, pe malul Lacului Bicaz.

„Încă de acum şase luni am demarat un program general de mediatizare a unei idei foarte simple, ce deja se practică în Occident, aceea de introducere a garanţiei pe fiecare PET“, a precizat Ovidiu Toma, profesor universitar doctor la Facultatea de Biologie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, organizatorul român al Şcolii de vară de la Neamţ.

„Cred că poluarea cu sticle din plastic este o problemă gravă, o tragedie naţională. Dacă se va institui o lege pentru introducerea taxei de garanţie, în România se va face curăţenie în cel mult trei luni“, a completat profesorul Toma.

Garanţia,  în valoare de 1 leu

Potrivit lui Ovidiu Toma, doar acţiunile educative în rândul populaţiei nu au rezultate definitive.

„Am avut multe acţiuni de masă cu studenţii, în cadrul unei campanii pe care am denumit-o «PET Kombat». La început am rulat programe de tip educaţional în şcoli, ceea ce este primul pas, dar nu prea au avut rezultate. Cu ajutorul studenţilor noştri am continuat cu programe de ecologizare. Nici asta nu prea dă rezultate deoarece aceste deşeuri revin masiv de la nivelul comunităţilor“, explică profesorul ieşean.

După mai multe încercări de a rezolva problema poluării mediului cu PET-uri, ecologiştii au ajuns la concluzia că singura soluţie este introducerea unei garanţii pe care populaţia ar trebui să o plătească pentru fiecare sticlă din plastic cumpărată. Consumatorii îşi pot recupera banii în momentul în care returnează sticla la magazin.

„Am propus suma de un leu, ce se restituie oamenilor la returnarea ambalajului. Cred că, din acel moment, nu va mai arunca nimeni o sticlă sau, dacă o va arunca cineva, o va culege altcineva care vrea să încaseze garanţia“, mai spune Ovidiu Toma.

Prezent la Staţiunea de cercetări biologice „Petru Jitariu“ de la Potoci, organizatorul german al şcolii de vară, Wolfram Kutsch, profesorul universitar doctor la Departamentul de Biologie al Universităţii Konstanz, ne-a explicat că în Germania problema poluării cu sticle din plastic este rezolvată de 10 ani.

„În Germania au fost aceleaşi probleme ca şi în România cu PET-urile, inclusiv pe Lacul Konstanz. În urmă cu aproape 10 ani a fost luată măsura introducerii taxei de garanţie. În prezent, problema poluării cu PET-uri a dispărut. Circa 95% din ambalajele din plastic se întorc la magazine direct prin cumpărători“, a explicat Wolfram Kutsch.

Populaţia trebuie convinsă

Populaţia însă trebuie convinsă să accepte această taxă. „Când am demarat proiectul „PET Kombat“, la o discuţie amicală, profesorul Wolfram Kutsch îmi spunea că în Germania a durat aproape 10 ani până când populaţia să fie convinsă să accepte introducerea taxei. Probabil, în România va dura 15 ani“, a încheiat Ovidiu Toma.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite