Garanţia pe PET ar scăpa Bicazul de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garanţia pe PET ar scăpa Bicazul de gunoaie
Garanţia pe PET ar scăpa Bicazul de gunoaie

Localnicii din zona Lacului Bicaz, exasperaţi de mizeria ce-i înconjoară, spun că predarea sticlelor din plastic contra cost ar rezolva problema. Zeci de tone de deşeuri de ambalaje din plastic acoperă apa şi malurile lacului de acumulare Izvorul Muntelui.

Stratul de bidoane din plastic de pe apa barajului hidroenergetic de la Bicaz, devenit o constantă a peisajului din ultimii ani, pare să fie mai subţire în această vară.

Meritul nu este nici pe departe al campaniilor de colectare a deşeurilor plutitoare, spun localnicii. Motivul ţine de lipsa ploilor torenţiale din ultima vreme, în urma cărora gunoaiele din întreg bazinul hidrografic al Bistriţei se strâng aici.

Dacă apa e mai curată decât în alţi ani, restul zonelor pe unde trec turiştii sunt înţesate de PET-uri, ce zac nestingherite pe malurile lacului, la marginea satelor ori în locurile de vărsare a afluenţilor în lac.

Turiştii nu respectă natura

Gavril Lupu, primarul comunei Hangu, de care aparţine zona, ne spune că a avut iniţiativa unui program de colectare a deşeurilor din gospodării, dar că a întâmpinat unele dificultăţi.

„Anul trecut am avut contract cu o firmă neserioasă din Piatra Neamţ, care nu-şi făcea treaba. Anul acesta am schimbat firma şi sperăm să meargă mai bine. Oamenii nu sunt prea bucuroşi că trebuie să plătească obligatoriu cinci lei pe lună pentru gunoi, dar le-am spus că altfel nu se poate. Gunoiul pleacă de la noi neselectat, la Târgu Neamţ, unde preţul este, totuşi, exagerat pentru un metru cub de deşeuri. În plus, la noi e zonă muntoasă, drumurile nu pot fi urcate de maşini pe toţi versanţii, dar vrem să amenajăm nişte parcuri cu pubele unde să aducă oamenii gunoiul“, a declarat primarul comunei Hangu.

Gavril Lupu crede că principalii vinovaţi pentru peisajul deplorabil sunt turiştii, care lasă în urma lor mormane de gunoaie. „Avem probleme cu turiştii care vin în zonă cu cortul şi aruncă tone de deşeuri. Dar sursa cea mai mare de bidoane din plastic este întreg bazinul hidrografic al Bistriţei, din care se colectează zeci de tone de PET-uri în lacul de acumulare“, a mai spus primarul Lupu.

Localnicii spun că nu mai suportă atâta mizerie şi cred că rezolvarea ar fi simplă. „Eu am vorbit cu primarul de la noi şi i-am spus că numai dacă face cum era înainte cu sticlele, pentru care trebuia să plăteşti o garanţie, am putea să scăpăm de mizeria asta“, spune Chirilă Ciucanu, de 76 de ani, din Buhalniţa pensionar de la exploatări forestiere.

„Ar trebui să se ia garanţie de la fiecare om pentru bidoanele de plastic, să nu mai fie pline drumurile şi lacurile în halul ăsta. Nu e bine aşa!?“, este de părere şi Vasile Ciucanu, din Buhalniţa, pensionar şi el de la exploatări forestiere.

Întrebat cum crede că s-ar rezolva problema bidoanelor din plastic, un alt locuitor din Buhalniţa a enumerat vreo trei posibilităţi. „Să le strângă, să nu le mai facă sau să le dea contra-cost“, a spus Gheorghe Rogin, pensionar de la Drumuri şi Poduri.

Colectarea PET-urilor insuficientă

În zona comunei Ceahlău, unde gunoaiele fuseseră o mare problemă în anii anteriori, nivelul scăzut al lacului şi absenţa precipitaţiilor au ameliorat situaţia. „Din cauza nivelului scăzut al lacului, PET-urile sunt prinse în vegetaţia de pe mal. Dar la prima ploaie torenţială vor pluti iar pe luciul lacului“, a declarat Cristi Grecu, preşedintele Asociaţiei Civice Acţiunea Directă, cu sediul în comuna Ceahlău.

Viorel Munteanu, un întreprinzător din Bicaz, colectează, din 2006, gunoaiele de pe lacul de acumulare, pe cheltuiala societăţii Hidroelectrica. „Am început cu patru ani în urmă. În 2006, am adunat 60.000 de PET-uri. În 2007 - 17 tone, iar în 2008, an în care au fost ploi puternice, am adunat 30.000 de tone de PET-uri. Anul acesta, după topirea zăpezii şi înainte de începerea sezonului cald, am adunat alte 22 de tone“, a spus Viorel Munteanu.

Materialul plastic adunat este predat unei firme din Buzău, care oferă între 60 de bani şi un leu pentru un kilogram de deşeu. Viorel Munteanu se plânge însă că, deşi a depus un proiect la Mediu încă din 2005 pentru dotarea cu bărcuţe şi o presă pentru PET-uri, nu a primit nici un ban şi a fost nevoit să se doteze pe cheltuiala proprie.

image
image

Doar dacă se face cum era înainte cu sticlele, pentru care trebuia să plăteşti o garanţie, am putea să scăpăm de mizeria asta.

image


Chirilă Ciucanu
pensionar

image
image

Ar trebui să se ia garanţie de la fiecare om pentru bidoanele de plastic, să nu mai fie pline drumurile şi lacurile în halul ăsta.

image


Vasile Ciucanu
pensionar

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite