Oţetul de mere «arde» grăsimile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salatele de crudităţi  sau de legume fierte se asezonează cu două linguriţe de oţet de mere
Salatele de crudităţi sau de legume fierte se asezonează cu două linguriţe de oţet de mere

Oţetul de mere este un excelent antibiotic şi detoxifiant natural, ajută digestia şi, în plus, dizolvă depozitele de grăsime. Însă acest „rezervor“ de substanţe nutritive aduce şi alte beneficii organismului.

În oţetul de mere se păstrează aproape toate mineralele conţinute de fructe: calciu, sodiu, fosfor, siliciu, clor şi o serie de microelemente. De asemenea, acest remediu conţine potasiu, element important pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a celui nervos. Alte două elemente din oţetul de mere, magneziul şi fierul, au efecte favorabile asupra sistemului imunitar şi contribuie la întărirea oaselor. De asemenea, numeroasele vitamine (C, B1, B2, B6), enzimele, izoflavonoidele şi acizii organici din compoziţia oţetului de mere au capacitatea de a preveni infecţiile.

Indicat pentru scăderea în greutate

Nu mai este un secret faptul că, la persoanele supraponderale, oţetul de mere contribuie la pierderea treptată în greutate. O serie de substanţe, precum acidul acetic, vitaminele B6 şi C, împreună cu mineralele, printre care magneziul şi fierul, prezente în compoziţia oţetului de mere, stopează depunerea grăsimilor în organism şi reduc nivelul celor existente.

Este important ca supraponderalii să bea zilnic, la prânz, câte două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă. De asemenea, oţetul de mere este indicat persoanelor cu risc crescut de ateroscleroză, deoarece administrarea regulată a acestui remediu împiedică depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Se recomandă câte două linguriţe de oţet de mere, adăugat într-o cană cu ceai din fructe de pădure, înaintea meselor principale. Leacul se bea lent, înghiţitură cu înghiţitură.

Are efect revigorant

Oţetul de mere este indicat şi în atenuarea stărilor de oboseală şi în combaterea constipaţiei sau crizelor biliare. În astfel de afecţiuni, specialiştii recomandă consumul a două linguriţe de oţet diluat în puţină apă, iar leacul se bea treptat. În caz de migrenă, se fricţionează cu oţet tâmplele şi ceafa. După eforturi prelungite, pentru revigorare, foarte eficient este masajul corpului cu oţet de mere (200 ml) în care se adaugă cinci picături de ulei de lavandă. Masajul durează 20-30 de minute, apoi se face un duş călduţ.

Atenuează durerile reumatice

Bolnavii de artrită trebuie să bea de patru ori pe zi câte un pahar de apă cu o linguriţă de oţet de mere pentru atenuarea durerilor. Tratamentul se face timp de 14 zile, iar după o pauză de o săptămână, procedura se poate relua.

Redă buna-dispoziţie

În momentele tensionate, prepară un cocteil din 800 g fructe proaspete (mere, pere, ananas, mandarine şi fructe de sezon), tăiate mărunt, iar deasupra toarnă 400 ml suc de citrice, un litru de apă minerală, câte trei linguri de miere şi de oţet de mere, apoi amestecă bine. Această băutură combate stresul şi readuce buna-dispoziţie.

Comprese pentru varice

Pentru combaterea varicelor, se înfăşoară picioarele cu şerveţele înmuiate în oţet, iar deasupra se pune o folie din plastic, pentru ca oţetul să nu se evapore. Bolnavul trebuie să stea apoi cu picioarele ridicate timp de 30 de minute. În timpul tratamentului, se bea şi un pahar de apă în care se pun două linguriţe de oţet de mere.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie

Oţetul de mere este dietetic şi terapeutic, fiind folosit în diverse probleme: obezitate, arteroscleroză, hipertensiune, nevroze, insomnie, dureri musculare şi articulare, tulburări digestive, colecistită, hipoaciditate, anemie şi lipsa poftei de mâncare. În plus, oţetul de mere scade nivelul colesterolului şi glicemiei. Cercetări recente ale unor medici americani au arătat că administrarea oţetului de mere poate să distrugă celulele canceroase ori să încetinescă ritmul proliferării acestora. Se recomandă una-două linguriţe dizolvate în apă sau în suc, timp de 7- 10 zile.

Nu se recomandă în cantităţi mari şi vreme îndelungată, deoarece pot să apară efecte secundare: senzaţii de arsură la nivelul gurii şi gâtului, scăderea nivelului de potasiu din organism şi reducerea densităţii osoase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite