Ziua Europeană a Observării Păsărilor în „Delta dintre munţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înarmaţi cu binocluri şi cu aparate foto, turiştii din ţară şi din străinătate pot admira cele mai frumoase specii de păsări în aria protejată de la Dumbrăviţa. Privitul păsărilor şi studierea ştiinţifică a acestora sunt activităţi accesibile tuturor, pentru care nu este nevoie de o investiţie prea mare.

Filiala Braşov a Societăţii Ornitologilor din România a invitat ieri toţi iubitorii de natură în aria protejată de la Dumbrăviţa, din judeţul Braşov, pentru a privi diferite specii de păsări în habitatul lor natural. „Printre speciile de păsări ce pot fi admirate la Dumbrăviţa se numără egreta mare, raţa mică, cea cu cap castaniu şi corcodelul mic. Următoarea deschidere pentru public va avea loc în luna aprilie, când se sărbătoreşte «Ziua Păsărilor»“, a spus Dan Traian Ionescu, coordonatorul sucursalei Braşov a Societăţii Ornitologilor din România.

Aparatele pe care cei prezenţi la Dumbrăviţa le-au putut folosi pentru a observa păsările au fost binoclurile şi lunetele. În plus, pasionaţii de fotografie au avut ocazia să imortalizeze peisaje unice. „Este pentru prima dată când vin aici. M-a adus cineva şi
nu-mi pare rău că am acceptat invitaţia. Am văzut stârci, cormorani, egrete, lişiţe şi pescăruşi“, a spus Ruxandra Alistar, 29 de ani. Toate speciile care au fost văzute ieri au fost notate în fişe de observaţii standardizate, ce urmează să fie trimise către Societatea Ornitologică Română şi centralizate la nivel european.

Păsări rare, privite şi de către clujeni

Evenimentul internaţional de ieri, cunoscut la nivel european ca „EuroBirdwatch 2009“, este marcat şi la Cluj de circa cinci ani. Cu această ocazie, specialiştii Societăţii Ornitologice Române şi ai facultăţilor de profil din Cluj împărtăşesc din dragostea lor pentru păsări celor mai puţin experimentaţi.

În acest an a fost aleasă ca loc de desfăşurare coada lacului Gilău, chiar la intrare în localitatea Someşul Rece. Pe lângă amatori şi profesionişti în domeniu, aici s-au oprit pentru câteva minute şi localnici sau clujeni aflaţi în trecere, spre iarbă verde.

Ecoturismul în România

image

O sumedenie de păsări rare pot fi admirate în aria protejată de la Dumbrăviţa, judeţul Braşov Foto: Talida Bendriş



Turismul eco oferă modalităţi practice pentru bunul management al ariilor protejate din România. Acesta contribuie la o mai bună înţelegere şi la bucuria de a descoperi şi de a ocroti natura şi cultura locală tradiţională, atât pentru vizitatori, cât şi pentru comunitatea locală.

Activităţile ecoturistice trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunităţii locale vizitate şi să contribuie la conservarea culturii şi a tradiţiilor din aceste locuri. Beneficiile pot proveni din folosirea ghizilor din comunităţile respective sau din cumpărarea produselor autentice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite