El Niño îşi anunţă venirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
El Niño îşi anunţă venirea
El Niño îşi anunţă venirea

Probabilitatea ca acest fenomen climatic să-şi facă apariţia anul acesta este de 80%. El Niño are efecte asupra climatului global. Consecinţele se manifestă prin fenomene meteo extreme.

Oamenii de ştiinţă au anunţat că apariţia fenomenului climatic El Niño, ce are efecte asupra condiţiilor meteorologice în întreaga lume, este iminentă.

Cercetătorii de la Administraţia Naţională pentru Studii Oceanografice şi Atmosferice din Statele Unite (NOAA) au anunţat că se aşteaptă ca fenomenul să ia amploare în timpul iernii 2009-2010.

„Am constatat că temperaturile au devenit din ce în ce mai ridicate în cursul ultimelor luni în partea de est a Oceanului Pacific, la Ecuator“, a spus Gerry Bell, meteorolog la NOAA. „În iunie, temperaturile oceanice erau cu aproximativ un grad Celsius mai mari decât în mod obişnuit. Nivelul ridicat al temperaturii corespunde cu începutul unui astfel de fenomen“, a adăugat Gerry Bell.

Efectele El Niño

El Niño are efecte asupra climei globale. Fenomenul are consecinţe mai puternice în regiunile tropicale, acolo unde se manifestă prima dată.

Această zonă cuprinde o mare parte a Africii, sudul Indiei, Asia Australă, Indonezia, Noua Guinee, nordul Australiei, sudul Mexicului, America Centrală şi de Nord, precum şi America de Sud.

Apariţia lui El Niño îşi pune amprenta asupra multor aspecte ale vieţii umane: proliferarea unor maladii, recolte mai slabe, inundaţii şi secetă, incendii de pădure, schimbări la nivelul cererii de energie, perturbări în ceea ce priveşte producerea de hidroenergie şi consecinţe economice asupra ţărilor fragile.

Cercetătorii de la Institutul Internaţional pentru Cercetări asupra Climatului şi Societăţii au indicat că probabilitatea de apariţie a fenomenului, anul acesta, este de 80%. Acest fenomen se produce probabil de mii de ani, dar primele dovezi istorice în acest sens datează din anii 1567-1568. În epoca contemporană, fazele El Niño cele mai marcante au fost înregistrate în 1972-1973, în 1982-1983 şi în 1997-1998.

Pentru numeroase ţări ale lumii, apariţia noului El Niño se poate dovedi benefică sau nefastă, în funcţie de forţa sa şi de consecinţele asupra temperaturilor şi a nivelului de precipitaţii din regiune. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite