Marea Neagră, tot mai săracă în scoici şi creveţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Neagră,  tot mai săracă  în scoici şi creveţi
Marea Neagră, tot mai săracă în scoici şi creveţi

Peste zece specii de plante şi de vieţuitoare marine au dispărut în ultimii cinci ani, iar circa 60 sunt în pericol. Poluarea şi speciile străine aduse de navele ce tranzitează apele mării sunt principalele cauze ale distrugerii biodiversităţii, potrivit specialiştilor.

Alga brună, râma de mare, o specie de scoici şi două de creveţi au dispărut pentru totdeauna din Marea Neagră. „Scoicile care au dispărut din ecosistemul din Marea Neagră aveau rol să filtreze apa“, a spus Valeria Abaza, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa.

 Printre plantele marine ameninţate cu dispariţia se numără alga roşie şi iarba de mare, plantă ce a fost exploatată la scară industrială pentru confecţionarea saltelelor ecologice.

„La un moment dat chiar s-a considerat că iarba de mare a dispărut cu totul din Marea Neagră. Dar s-a descoperit că aria ei de răspândire s-a redus foarte mult. Iarba de mare preferă sedimentele foarte fine şi are rol în protecţia ţărmului împotriva eroziunii costiere“, mai spune specialistul.

O specie de algă roşie se găsea în cantităţi mari în nordul Mării Negre, la „Câmpul lui Zernov“, şi a fost folosită foarte mult de către ucrainieni pentru a fabrica gel.

În ceea ce priveşte mamiferele marine, toate cele trei specii de delfini ce trăiesc în Marea Neagră sunt ameninţate cu dispariţia, atât la nivel regional, cât şi mondial. Şi căluţul de mare ce trăieşte doar pe teritoriul Rezervaţiei Marine Vama Veche - 2 Mai, este ameninţat cu dispariţia.

Invadatorii au mâncat stridiile şi midiile  

Biodiversitatea din Marea Neagră a fost afectată şi ca urmare a apariţiei unor „specii invadatoare“, ce au venit cu navele care au tranzitat apele noastre. Printre „invadatori“ se numără melcul Rapana Venosa, semnalat pentru prima dată în anul 1948 şi adus în Marea Neagră din Marea Japoniei.

„Aceşti melci sunt carnivori şi timp de un deceniu s-au hrănit cu bancurile de stridii de la noi. După ce au terminat stridiile, au trecut la midii“, spune cercetătorul ştiinţific.

Impact negativ asupra mediului marin l-a avut şi o meduză care a apărut la noi în 1980. „Această meduză a consumat timp de un deceniu zooplanctonul din apă format din crustacee mici care reprezenta sursa de hrană pentru mulţi peşti. Totodată, meduzele au devorat în doar câţiva ani şi icrele şi larvele peştilor, fapt care a determinat reducerea numărului de vieţuitoare din mare“, explică Abazia.

image

Scoicile care au dispărut din ecosistemul marin din Marea Neagră aveau rol să filtreze apa.

image


Valeria Abaza
cercetător ştiinţific

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite