Ne pot scăpa „copacii“ artificiali de noxe?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne pot scăpa „copacii“ artificiali de noxe?
Ne pot scăpa „copacii“ artificiali de noxe?

Cercetătorii britanici au inventat o tehnologie ce absoarbe din aer de mii de ori mai mult dioxid de carbon decât arborii naturali. Circa 23 de milioane de euro ar trebui să investească Guvernul Marii Britanii în 100.000 de „copaci” high-tech ce pot „curăţa” aerul de poluare.

Cel mai recent raport întocmit de Institutul pentru Inginerie Mecanică din Marea Britanie propune o serie de idei din geoinginerie care ar ajuta omenirea să scape de pericolele încălzirii globale.

Echipa de cercetători britanici a studiat sute de variante pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă, însă doar trei dintre acestea li s-au parut fezabile, folosind tehnologia existentă în prezent. „Copacii“ artificiali au fost aleşi drept cea mai bună soluţie pentru absorbţia noxelor din aer pentru că producerea acestor dispozitive ar genera foarte puţine emisii de carbon.

Dioxidul de carbon, stocat în subteran

„În prezent, «copacii» artificiali sunt în stadiul de prototip. Am avansat foarte mult în ceea ce priveşte modelul lor şi componentele pe care le vom folosi pentru asamblarea acestora. În curând vom avea capacitatea să-i producem la scară largăşi să-i amplasăm“, susţine unul dintre cercetătorii Institutului pentru Inginerie Mecanică, Tim Fox. „Copacii“ vor absorbi dioxidul de carbon prin intermediul unui filtru, după care gazul nociv va fi captat şi stocat în subteran, în locul fostelor conducte gazifere.

Fox menţionează că prototipul „copacului“ artficial va avea mărimea unui container de transport pe mare şi va putea absorbi de mii de ori mai multă cantitate de dioxid de carbon decât un arbore natural ce ar avea aceleaşi dimensiuni.

image

Sistemele pot fi montate şi la 100 de metri deasupra apei, alături de turbine eoliene plutitoare

O sută de mii de astfel de sisteme, ce ar ocupa o suprafaţă de mai puţin de un hectar, ar putea absorbi toată cantitatea de dioxid de carbon produsă în Marea Britanie prin consumul casnic şi prin transportul public. Cinci milioane de „copaci“ artificiali ar fi suficienţi pentru a modifica semnificativ continuţul de dioxid de carbon din atmosferă la nivel global, spun experţii.

Raportul îndeamnă guvernul să susţină un proiect de cercetare în acest sens care ar putea costa între 10 şi 20 de milioane de lire sterline (circa 23 de milioane de euro). Printre alte idei inovatoare luate în calcul de specialişti se numără şi casele cu acoperiş de alge sau clădirile făcute din materiale capabile să reflecte lumina, în scopul răcirii Planetei.

Dezavantajele proiectului

Spre deosebire de arborii naturali, „copacii” artificiali au doar capacitatea de absorbţie a dioxidului de carbon, fără a elimina oxigenul necesar asigurării unui echilibru în atmosferă. Cercetătorii avertizează că prin implementarea acestor tehnologii nu trebuie încurajate defrişările. Proiectul de amplasare presupune costuri mari deoarece el trebuie să fie conectat la un sistem de captare şi stocare subterană a dioxidului de carbon. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite