Banca Mondială: Moştenirea sovietică înrăutăţeşte impactul schimbării climatice asupra Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tările din estul Europei şi Asia Centrală sunt mai vulnerabile la schimbarea climatică decât se bănuia anunşă un raport al Băncii Mondiale. Potrivit Reuters, printre cauzele identificate de Manca Mondială se numără mai ales neglijenţa faţă de problemele mediului, moştenită din timpul Uniunii Sovietice.

Mai citeşte şi:
Mai întâi foametea, după aceea clima
Sateliţii vor monitoriza schimbările climatice
Clima ne schimbă stilul de viaţă

Documentul Băncii Mondiale arată că după 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, regiunea se confruntă cu unele riscuri, inclusiv ca substanţele poluante infiltrate în sol în timpul epocii comuniste să iasă la suprafaţă, sau ca porturile, drumurile şi locuinţele construite prost să nu reziste la fenomenele pe care le presupune schimbarea climatică.

"Impactul schimbării climatice în regiunea Europei şi Asiei Centrale va fi mai semnificativ decât se credea, din cauza unei moşteniri postsovietice persistente în domeniul gestionării defectuoase a mediului şi a stării proaste a mare parte din infrastructura regiunii. Managementul defectuos cronic este poate cel mai periculos element moştenit din trecut", se precizează în raport.

Ca exemplu este dată scăderea preconizată a nivelului Mării Caspice, pe măsură ce regiunea devine din ce în ce mai uscată, "înseamnă că populaţia va intra în contact cu o serie de substanţe periculoase - pesticide, arsenic - în prezent captive în sedimentele din zonele de pe coastă".

Un alt exemplu concludent este cel al inundaţiile care au afectat România în 2000, care au făcut ca apă cu cianuri de la o mină de aur să ajungă în Tisa şi Dunăre, relatează NewsIn.

Pe de altă parte, în Polonia, aproximativ cinci milioane de persoane trăiesc în apartamente care au nevoie de renovare pentru a suporta schimbările de temperatură şi ploile. Moştenirea sovietică în cele două ţări şi restul regiunii va mai dura încă 10-20 de ani, cât va fi necesar pentru a moderniza infrastructura, se mai precizează în document.

Potrivit raportului, ţările din fostul bloc estic sunt afectate de creşteri rapide ale temperaturii, care a urcat cu 0,5 grade Celsius în sud până la 1,6 grade în Siberia în ultimii 100 de ani. Până la jumătatea secolului, în regiune sunt aşteptate creşteri ale temperaturii de 1,6 până la 2,6 grade Celsius.

În jurul anului 2050, ţări ca Polonia şi Ungaria vor avea acelaşi număr de zile fierbinţi, cu temperaturi peste 30 de grade, ca Spania sau Sicilia în prezent. "Contrar percepţiei populare, regiunea este semnificativ ameninţată de schimbarea climatică".

"Multe ţări sunt deja afectate de inundaţii iarna şi de secetă vara, iar atât sud-estul Europei, cât şi Centrul Asiei riscă penurii severe de apă", a atras atenţia responsabila de raportul Băncii Mondiale pentru dezvoltare pe 2010, Marianne Fay.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite