Ultimatum european pentru Ministerul Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimatum european  pentru  Ministerul Mediului
Ultimatum european pentru Ministerul Mediului

Comisia Europeană avertizează într-o scrisoare că România mai are la dispoziţie doar două luni pentru refacerea listei cu ariile protejate. Dacă nu se va respecta termenul, riscăm amenzi substanţiale. Ministerul condus de Nicolae Nemirschi a blocat funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, instituţie ce ar trebui să facă proiecte pe fonduri europene.

În perioada decembrie 2007 – ianuarie 2008, Ministerul Mediului a trimis Comisiei Europene (CE) primele liste cu siturile naţionale Natura 2000 (reţeaua de arii protejate de pe teritoriul Uniunii Europene).

În luna iunie 2008, reprezentanţii Ministerului Mediului, ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu şi cei ai Comisiei Europene s-au întâlnit pentru a face o analiză detaliată a listelor.

În urma negocierilor, CE a decis că Ministerul Mediului trebuie să facă inventarieri pentru completarea reţelei Natura 2000 cu noi situri desemnate şi pentru extinderea suprafeţelor speciale avifaunistice din cadrul zonelor protejate Natura 2000, pe care să le prezinte Comisiei până în septembrie 2008.

Guvernul tace când vine vorba de Natura 2000

În prezent, în România sunt desemnate 381 de situri Natura 2000, ce ocupă 17,84 % din suprafaţa ţării, un procent prea mic, potrivit CE.

În 2007-2008, reprezentanţii Coaliţiei ONG Natura 2000 au făcut cercetări proprii în scopul desemnării siturilor Natura 2000, în urma cărora au constatat şi faptul că anumite habitate şi specii nu sunt suficient protejate.

Acest lucru a fost subliniat în cadrul negocierilor din iunie 2008, moment în care Ministerul Mediului se angajase să colaboreze pe viitor cu ONG-urile, pentru facilitarea demersurilor de monitorizare şi control a activităţilor de pe teritoriul suprafeţelor protejate de lege.

„Pentru că de atunci nu am primit niciun semn de la reprezentanţii ministerului, în luna aprilie a acestui an le-am trimis prima scrisoare, prin care am solicitat o întâlnire în cadrul căreia să dezbatem problemele legate de ariile protejate“, spune Erika Stanciu, reprezentant al Coaliţiei ONG Natura 2000.

În lipsa unui răspuns, în luna mai, Coaliţia a trimis o a doua scrisoare. Răspunsul a venit, însă preciza faptul că întâlnirea cerută nu poate fi organizată. „În iunie am trimis şi a treia scrisoare, iar în final ne-am hotărât să trimitem o sesizare Comisiei Europene referitoare la încercările zadarnice de comunicare cu ministerul pe problema ariilor protejate“, a mai spus Stanciu.

„Noi am încurajat guvernul român“

image

Cai sălbatici pe un sit protejat din Transilvania



Oficialul Comisiei Europene care răspunde de siturile Natura 2000 din România, Ctibor Kocman a răspuns că în septembrie 2009 aşteaptă de la Ministerul Mediului lista îmbunătăţită cu siturile Natura 2000, iar în cazul în care aceasta nu va fi primită la termenul stabilit, Comisia Europeană va iniţia demersurile pentru procedura de infringement (încălcarea Tratatului de aderare).

„Noi am trimis încurajări Guvernului român pentru o bună colaborare cu organizaţiile de mediu, dar se pare că totul a fost un eşec“, se mai menţionează în scrisoarea semnată de Kocman. 

Abia în 2008, Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate (ANAP), în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

image

Ciuvica, un soi de bufniţă din Munţii Rodnei  Foto: Marton Kelemen


Conform obligaţiilor României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, ANAP ar fi trebuit să funcţioneze începând din anul 2007.

Până în prezent, instituţia a dobândit un sediu în Braşov şi are doar trei angajaţi. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, susţinea în aprilie că posturile sunt blocate în contextul crizei economice şi, pentru că abordarea privind ariile protejate nu ar fi justă, agenţia va fi reorganizată în subordinea Ministerului.

Tergiversarea unui răspuns concret

Nicolae Nemirschi declara la începutul lunii iunie că legislaţia privind ariile protejate este o prioritate a ministerului şi că va face toate demersurile pentru ca Agenţia Naţională de Arii Protejate să devină cât mai repede funcţională.

Nicio schimbare la începutul acestei luni, când oficialii Ministerului au evitat un răspuns concret: „Ministerul Mediului este conştient de stadiul în care se află Agenţia Naţională pentru Arii Protejate şi ia în considerare toate posibilităţile pentru deblocarea urgentă a situaţiei“, a declarat, pentru „Adevărul“, Izabela Caragea, consilier în Ministerul Mediului.

image
image

Am trimis o sesizare Comisiei Europene referitoare la încercările zadarnice de comunicare cu ministerul pe problema ariilor protejate.

image


Erika Stanciu
reprezentant al Coaliţiei ONG Natura 2000

Nu ştim cum să exploatăm ariile protejate

image

În România mai trăiesc numai câţiva zimbri, în rezervaţii



În afară de problema desemnării ariilor protejate Natura 2000, Erika Stanciu spune că foarte importantă este şi acţiunea de cartografiere a terenului din interiorul zoneler delimitate. În România vin tot mai mulţi investitori români care vor să cultive teren. Stanciu a explicat că, în acest context, se ajunge la trei situaţii critice.

Fie investitorul cumpără terenul, iar în momentul în care solicită aprobările i se spune că aria respectivă este protejată şi că nu poate cultiva; fie cumpărătorul terenului distruge zona prin cultivare pentru că autorităţile au emis aprobările în necunoştinţă de cauză, iar în acest caz Guvernul este cel care răspunde în faţa Comisiei Europene; fie cumpărătorul află de la început că terenul vizat face parte dintr-un sit Natura 2000, dar pentru că Ministerul Mediului nu a realizat încă regulile de exploatare a acestor zone, comunitatea va pierde un investitor.

Legislaţia europeană impune şi anumite restricţii privind activităţile ce se pot desfăşura pe terenurile incluse în ariile protejate. Cei care sunt vizaţi de restricţiile respective – agricultori, investitori – ar trebui să primească despăgubiri, dar nici până acum nu a fost stabilit modul în care se pot primi aceşti bani.

2007, prima avertizare de la UE

image

Garofiţa Pietrei Craiului, specie unică în lume  Foto: Andrei Kiss


Comisia Europeană a transmis României, în vara anului 2007, o atenţionare privind declanşarea procedurii de infringement (încălcarea Tratatului de aderare) din cauza nerespectării obligaţiilor referitoare la biodiversitate. Mai exact, România nu desemnase, la acea dată, Zonele Special Amenajate pentru păsările sălbatice şi pentru păsările migratoare.

Potrivit „Directivei Păsărilor“, statele din Uniunea Europeană trebuie să delimiteze aceste zone, să asigure locuri de iernat pentru păsări şi spaţii de oprire pe rutele de migraţie. Adoptarea imediată a unei Hotărâri de Guvern care a reglementat aceste aspecte a dus la oprirea procedurii de infringement, însă Executivul de la Bruxelles a atras atenţia asupra faptului că biodiversitatea rămâne un domeniu sensibil pentru noi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite