Metode atipice de tratare a diabetului de tip 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asocierea remediilor din plante și acupuncturii cu tratamentul clasic este o practică tot mai obișnuită în menţinerea sub control a glicemiei. Ea duce în timp la reducerea dozelor de medicamente.

Infuziile din plante, acupunctura și tehnicile de relaxare sunt din ce în ce mai folosite în întreaga lume în combinaţie cu  tratamentul obișnuit al diabetului, în special al celui de tip 2 (în care bolnavul nu este dependent de insulină injectabilă).

Pentru că asocierea celor două tipuri de tratamente - alternativ și alopat - poate avea ca efect reducerea drastică a glicemiei și declanșarea unei crize hipoglicemice, specialiștii îţi recomandă să urmezi astfel de terapii numai cu acordul și sub supravegherea medicului curant. 

Cele mai cunoscute tratamente alternative în diabetul de tip 2 sunt cele pe bază de plante (frunze de afin, salvie, dud sau de urzică) sau de muguri (dud, nuc). Acestea acţionează asupra întregului organism, având ca efect reducerea glicemiei și stimularea producerii de noi celule pancreatice cu rol în secretarea de insulină.

Acupunctura, metodă chinezească

Specialiștii chinezi în acupunctură au identificat aproape 20 de puncte pe corp cu rol în scăderea glicemiei. În medicina chineză se consideră că diabetul apare în urma deficienţei yin-ului (partea întunecoasă), care cauzează un dezechilibru în organism.

Punctele care urmează să fie înţepate sunt alese în funcţie de istoria medicală a bolnavului de diabet și de evoluţia bolii. Acupunctura este eficientă în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet în urmă cu câţiva ani și au simptome medii. De asemenea, s-a dovedit că această terapie dă rezultate mult mai bune în rândul pacienţilor tineri.

image



Acupunctura vizează scăderea nivelului de glucoză din sânge prin stimularea a 20 de puncte de pe corp.


Seminţele de schinduf, proprietăţi în curs de dovedire

Cele mai recent studiate plante cu aplicaţie în diabetul de tip 2 sunt aloe vera și schinduful (mai exact, seminţele de schinduf). Numeroase studii arată că sucul de aloe vera, consumat ca atare, echilibrează semnificativ nivelul glicemiei.

Despre seminţele de schinduf se știe că sunt bogate în fibre, care scad nivelul glucozei din sânge și normalizează nivelul insulinei. De asemenea, seminţele de schinduf, consumate ca atare sau măcinate, îmbunătăţesc nivelul colesterolului și trigliceridelor. Cercetătorii subliniază că mai sunt necesare studii suplimentare pentru certificarea efectelor acestor plante.

image



Reflexoterapia vine în ajutorul tratamentului

Un studiu realizat la Universitatea Medicală din Beijing arată că  bolnavii de diabet de tip 2 care combină medicamentele cu reflexoterapia au valori mult mai bune ale glicemiei decât cei care urmează doar tratamentul clasic. Însă o astfel de terapie urmată fără supravegherea unui bun specialist poate face mai mult rău decât bine, avertizează specialiştii.

image

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina


medic de familie competenţă în apifitoterapie
Clinica Medicală Medas


Tratamentul naturist în cazul persoanelor suferinde de diabet de tip 2 trebuie iniţiat și supravegheat de un medic fitoterapeut. Pentru a fi eficient, tratamentul adjuvant cu plante trebuie să fie de lungă durată, de cel puţin o lună.

Este o terapie ce se asociază tratamentului alopat, curele prelungite și eficiente permiţând diminuarea, în timp, a dozelor de medicamente hipoglicemiante. Există în comerţ ceaiuri ce conţin combinaţii de plante cu acţiune hipoglicemiantă, deosebit de utile. Se beau câte 2-3 căni de infuzie neîndulcită pe zi.

Și gemoterapia poate fi benefică în tratamentul diabetului de tip 2. Se fac cure de două luni cu următoarele preparate:

- extract din muguri de dud, câte 30 de picături de trei ori pe zi, înainte de masă
- extract din muguri de nuc, câte 30 de picături de trei ori pe zi, după masă.

Hidroterapie
Și curele balneare în staţiuni precum Slănic Moldova sau Olănești sunt indicate diabeticilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite