Energie electrică din Sahara, pe sub Marea Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energie electrică din Sahara, pe sub Marea Mediterană
Energie electrică din Sahara, pe sub Marea Mediterană

Douăsprezece companii germane, printre care şi Siemens şi Munich Re au ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte schiţa pentru un proiect pentru exploatarea energiei solare din Deşertul Sahara. Piaţa de livrare a energiei astfel obţinute este cea din Europa, scrie Bloomberg.

Dezvoltarea acestui proiect, inclusiv partea tehnică şi financiară, pentru crearea infrastructurii necesare de transportare a energiei din Sahara până în Europa, pe sub Marea Mediterană, necesită trei ani, au anunţat companiile astăzi.

Cea mai mare companie de inginerie germană, Siemens, încearcă să demonstreze că estimările în ceea ce priveşte costurile întregului proiect, în valoare de 555 miliarde de dolari sunt necesare pentru furnizarea a 15% din necesarul de energie electrică pe plan european. Compania germană susţine că acest lucru este posibil până la jumătatea secolului.

Rene Umlauft, CEO-ul diviziei pentru energie regenerabilă a companiei Siemens a declarat ieri, prin intermediul unui e-mail citat de Bloomberg că joint-venture-ul din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu "poate contribui în mod semnificativ la rezervele de energie regenerabilă,  într-un mod durabil".

"Noi urmărim un plan vizionar", este de părere Torsten Jeworrek, un membru din managementul boardului companiei Munich Re. "Dacă va avea succes, vom avea un aport major la combaterea schimbărilor climatice", a mai spus acesta.

Ieri a avul loc la München o întâlnie a reprezentanţilor companiilor pentru semnare unui memorandum de înţelegere pentru începerea procesului. Printre companiile prezente la întâlnire se numără şi companiile germane E.ON sau Deutsche Bank şi compania elveţiană ABB sau compania spaniolă Abengoa.

image

Organizaţia Greenpeace a anunţat astăzi că este necesar ca guvernele europene să creeze condiţii pentru investiţiile şi dezvoltarea pentru reţele de transport a energiei electrice, inclusiv crearea unor fonduri pentru cercetare cu bani proveniţi de la fabricile de producere a energiei nucleare sau pe bază de cărbuni.

Fritz Vahrenholt, şeful diviziei germane de energie regenerabilă Innorgy a companiei de utilităţi germană RWE este sceptic în ceea ce priveşte şansele de reuşită ale acestui proiect. "Este o fantezie să crezi că vom transporta energie din Sahara în Germania", este de părere Vahrenholt.

Planurile pentru acest proiect sunt bazate în mare parte pe studii ştiinţifice efectuate de centrul aerospaţial DRL.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite