Maşina ce-adună gunoi sortat îl duce amestecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina ce-adună gunoi sortat îl duce amestecat
Maşina ce-adună gunoi sortat îl duce amestecat

Locuitorii din mai multe zone ale Capitalei au început să adune separat deşeurile din plastic, sticlă sau hârtie, dar acestea sunt trântite în prima maşină de transport împreună cu celelalte resturi menajere. Contaminarea cu gunoi umed îngreunează procesul de reciclare a deşeurilor, potrivit operatorilor de salubritate.

Unii bucureşteni s-au obişnuit să-şi separe gunoiul din gospodării, depozintându-l fie în containere speciale, dacă acestea există în apropierea casei sau a blocului, fie în saci separaţi care sunt ulterior preluaţi de maşinile operatorilor de salubritate.

Nu sunt puţini cei care se plâng că efortul lor este în zadar. Preşedintele organizaţiei de mediu Eco-Civica, Nicolae Rădulescu-Dobrogea, spune că degeaba se triază deşeurile, din moment ce autogunoiera le amestecă înapoi înainte să le transporte. “I-am văzut eu, amestecă gunoiul menajer cu cel ce ar putea fi reciclat. În aceste condiţii, cum să funcţioneze colectarea selectivă la noi?”, se întreabă Rădulescu, specialist în domeniul maselor plastice şi un adept al introducerii sistemului de răscumpărare a PET-urilor în România.

Câini morţi „colectaţi selectiv“

La fel se întâmplă şi cu containerele amenajate pentru colectarea selectivă a deşeurilor din plastic, hârtie sau din sticlă. Dacă unora le pasă de mediu şi aruncă gunoiul separat în pubelele speciale, au alţii „grijă“ să-şi bată joc de proiectele ce ar trebui să le schimbe lipsa de angajament într-un comportament responsabil.

„Pentru că deşeurile se strâng, de obicei, în timpul nopţii, a doua zi, în containerele unde ar trebui să se afle doar PET-uri am găsit şi câini morţi. Aceştia sunt oamenii din România”, spune Sorin  Velicu, directorul firmei de salubritate Romprest. El mai precizează că deşeurile din plastic colectate de angajaţii săi sunt în proporţie de 5-10% contaminate cu gunoi menajer. PET-urile curate sunt trimise direct la valorificator, ce deţine o staţie de sortare.

Reprezentanţii firmei de salubritate Urban din sectorul 6 susţin că gunoaiele colectate selectiv de populaţie sunt transportate cu aceeaşi maşină pentru că doar la staţia de sortare acestea mai au şanse să fie recuperate.

„Deşeurile sunt colectate separat cu ajutorul unei autogunoiere speciale, în baza unui program zilnic. În situaţia în care gunoaiele sunt colectate amestecat de către populaţie în cele trei containere speciale, acestea sunt transportate cu aceeaşi maşină la staţia de sortare, unde sunt separate pe tipuri de deşeuri. Ulterior, acestea sunt balotate şi trimise către reciclatori”, spune directorul de marketing al societăţii de salubritate Urban.

Potrivit lui, reziduurile ce rămân în urma sortării şi nu mai pot fi valorificate sunt tocate şi trimise fabricilor de ciment, pentru coincinerare.

Drumul PET-ului la staţia de sortare

image

Deşeuri reciclabile amestecate



În Capitală, sunt amplasate din loc în loc, mai ales în zonele dens populate, câte trei containere de reciclare de diferite culori: unul galben destinat colectării deşeurilor din plastic, unul albastru pentru hârtie şi unul verde pentru sticlă.

Înainte de a depozita PET-urile în containerul galben, acestea trebuie stâlcite pentru a ocupa un spaţiu cât mai mic, potrivit operatorilor de salubritate. Prin presarea PET-urilor înainte de introducerea în containerele speciale, energia necesară transportului deşeurilor va fi economisită cu 30%.

După ce containerul se umple, o maşină va transporta peturile către o staţie de sortare. Odată ajunse la staţia de sortare, angajaţii firmei de salubrizare triază sticlele din plastic pe culori: PET-ul alb la PET alb, PET-ul albastru la PRT albastru. După ce au fost sortate, PET-urile sunt balotate şi trimise astfel către reciclatori.

Istoria sticlelor din plastic

image

PET-urile au fost inventate în 1941, fiind utilizate iniţial în industria textilă. La producerea de ambalaje pentru băuturi au început să fie folosite în jurul anilor ’70. Acestea se produc din petrol şi sunt formate din etilen-glicol şi acid teraftalic. PET-urile reprezintă 40% din totalul consumului de plastic în Europa. Anul trecut, europenii au aruncat aproape un milion de tone de PET-uri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite