Mărarul, terapeutul aromat din grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dă o savoare inconfundabilă mâncărurilor şi probabil că nu-ţi poţi imagina gustul anumitor preparate fără mărar. Însă beneficiile acestuia nu sunt doar culinare: mărarul stimulează digestia, combate insomnia şi înlătură tulburările menstruale.

Cel mai la îndemână este să consumi cât de des mărar proaspăt sau uscat adăugat în mâncăruri gătite sau în salate. Însă, atât frunzele, cât şi seminţele sau rădăcina de mărar sunt folosite în scop terapeutic, sub formă de infuzii, de tincturi şi de uleiuri. Planta este o sursă importantă de antioxidanţi, de proteine, carbohidraţi, minerale, fitoestrogeni şi de aminoacizi, fiind de un real ajutor în tratamentul şi în profilaxia a numeroase boli.

Seminţele alungă insomnia

Datorită acţiunii lor sedative şi calmante, seminţele de mărar te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Astfel, dacă suferi de insomnie, pune 50 de grame de seminţe de mărar într-o jumătate de litru de vin şi fierbe amestecul la foc mic, timp de 15 minute. Lasă preparatul la infuzat o oră, strecoară şi bea circa 50 ml înainte de culcare.

Este de ajutor în tulburări menstruale

Fitoestrogenii conţinuţi de mărar şi flavonoi­dele ajută la combaterea durerilor menstruale. Astfel, pentru a evita apariţia durerilor, mănâncă frunze proaspete de mărar pe toată perioada menstruaţiei. Pe de altă parte, acest remediu stimulează secreţia de lapte la femeile care tocmai au născut, încetineşte ritmul de creştere a pilozităţii, fiind recomandat celor care suferă de hirsutism şi tratează amenoreea (lipsa menstruaţiei).

Îl poţi lua sub formă de pulbere, câte două grame de patru ori pe zi, sau de tinctură, câte o linguriţă diluată în 100 ml de apă de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. În plus, masajul uşor cu ulei din seminţe de mărar conferă fermitate sânilor, stimulând într-o mică măsură şi creşterea acestora.

Împrospătează respiraţia

Frunzele şi seminţele de mărar sunt bogate în uleiuri esenţiale care împrospătează respiraţia. Datorită proprietăţilor dezinfectante, acest remediu este de ajutor şi pentru a preveni infecţiile bucale şi gingivita. Aşadar, pentru a-ţi îmbunătăţi igiena orală, mestecă zilnic câteva frunze de mărar.

Ceaiul combate indigestia

Mărarul stimulează activitatea aparatului digestiv şi secreţia biliară. De aceea, pentru a te feri de problemele digestive, mănâncă mărar proaspăt sau uscat ori de câte ori ai ocazia. Dacă deja au apărut neplăceri precum dureri abdominale, flatulenţă sau diaree, le poţi atenua cu ajutorul infuziei din frunze de mărar. Aceasta se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte şi se bea în reprize, înainte de mese. Ceaiul de mărar este indicat şi după mesele copioase, pentru a uşura digestia.

Pont: Pentru a scăpa rapid de sughiţ, mestecă frunze de mărar.

Atenţie, creşte sensibilitatea la soare!

Unul dintre puţinele efecte adverse ale consumului de mărar este faptul că acesta creşte fotosensibilitatea. Astfel, consumat în exces înainte de expunerea la razele ultraviolete, mărarul poate favoriza apariţia arsurilor şi erupţiilor în cazul persoanelor cu alergie la soare. De asemenea, tinctura, pulberea sau ceaiul de mărar nu sunt indicate femeilor cu menstruaţie abundentă. Potrivit unor studii recente, consumul de mărar pe durate lungi şi în cantităţi mari scade apetitul sexual la bărbaţi.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Mărarul este un fitoestrogen puternic, fiind folosit ca substitut hormonal în carenţe estrogenice. De aceea, acesta este indicat pentru diminuarea tulburărilor specifice menopauzei şi celor de ciclu menstrual. Mărarul are şi acţiune antiinflamatoare, antispastică, de stimulare a digestiei, diuretică, detoxifiantă şi expectorantă.

Planta se poate administra intern, sub formă de comprimate, de tinctură sau de ulei esenţial, ori extern, sub formă de masaj cu ulei esenţial, pentru menţinerea fermităţii sânilor. Remediile cu mărar nu sunt recomandate înainte de 14 ani, în caz de chisturi ovariene şi/sau mamare, de tumori, în caz de histerectomie recentă sau în cazul afecţiunilor sistemului nervos.

Mărarul poate fi folosit pentru a înlocui sarea în alimentaţia persoanelor care suferă de hipertensiune.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite