Lemnul lichid scapă planeta de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lemnul lichid scapă planeta de plastic
Lemnul lichid scapă planeta de plastic

Noua substanţă este naturală, biodegradabilă şi este considerată materialul din care se poate fabrica orice. Înlocuitorul plasticului se poate obţine prin combinarea celulozei, a plantelor industriale şi a ligninei, substanţă ce dă tărie lemnului, căpătând forma unor granule ce pot fi topite.

Lemnul lichid, o substanţă pe bază de celuloză, lignină şi plante industriale, ar putea înlocui în câţiva ani masele plastice. Descoperirea aparţine unor cercetători de la Institutul de Tehnologie Chimică din Pfintzal, Germania, care preconizează că acest nou produs va putea fi folosit în scurtă vreme la fabricarea mobilierului sau chiar a caroseriilor.

Experimentele au fost făcute cu deşeuri de la fabricile de hârtie şi s-a observat că lignina, produs natural ce dă tărie lemnului, în combinaţie cu ceara, cu plantele industriale şi cu alte materii vegetale formează o substanţă de o consistenţă asemănătoare plasticului.

Lignina poate fi extrasă din deşeurile de hârtie, dar nu este necesară în producerea hârtiei, care trebuie să fie cât mai flexibilă, iar extragerea ei nu împiedică procesul de reciclare.

Printre avantajele folosirii acestui nou produs obţinut din substanţe naturale se numără lipsa substanţelor cancerigene, biodegradabilitatea şi faptul că poate fi reciclat de cinci ori la rând. Lemnul lichid, cunoscut şi sub denumirea de arboform, poate lua forma oricăror obiecte ce au componente din plastic, de la electrocasnice până la jucării.

Motorul şi bateria maşinilor, din arboform

Acest înlocuitor al plasticului previne absorbţia apei, izolează mirosurile neplăcute, se reciclează uşor, iar după reciclare proprietăţile sale nu se schimbă.

Utilizarea materialelor biodegradabile a devenit o preocupare majoră şi în industria auto. Astfel, Centrul de Cercetare al Companiei Ford din Aachen, Germania, a început să facă experimente cu lemnul lichid pentru construirea elementelor ce alcătuiesc interiorul vehiculelor.

Specialiştii cred însă că arboformul mai poate fi folosit şi pentru compartimentul motorului, cât şi pentru suportul bateriei. Până acum, aproximativ 290 de componente ale automobilelor sunt derivate ale unor resurse reciclabile, precum bumbacul, lemnul, inul sau fibra de iută.

Necesitatea de a găsi materiale de construcţie biodegradabile a devenit o preocupare majoră pentru specialişti, mai ales că plasticul, după ce a entuziasmat lumea, şi-a arătat destul de repede şi dezavantajale.

Cantităţi imense de deşeuri din plastic acoperă în acest moment planeta, iar durata de descompunere a acestui produs sintetic este cuprinsă între 100 şi 1.000 de ani. 

Mai greu, mai scump, dar benefic pentru mediu

image


Singurul dezavantaj al lemnului lichid, arboformul (foto), este greutatea sa, mult mai mare decât a plasticelor obişnuite. Un alt aspect ar mai fi preţul de fabricaţie, aproape dublu faţă de cel al polipropilenului, cel mai des întâlnit material plastic. Efectele benefice asupra mediului surclasează însă aceste inconveniente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite